De wereldschaaktop komt naar Brainport Eindhoven

Dit jaar zal het grootste schaaktoernooi van Nederland ‘Tata Steel Chess Tournament’, dat traditioneel in Wijk aan Zee te vinden is, één dag met de schaakwereldtop neerstrijken in Eindhoven op donderdag 16 januari 2020. Brainport Eindhoven, Gemeente Eindhoven, PSV en de KNSB hebben de handen ineen geslagen om deze speciale ronde naar Eindhoven te halen en extra bijzonder te maken. De partners geloven allemaal dat schaken en de Brainport Eindhoven regio bijzonder goed bij elkaar passen.

Schoolschaken in het PSV stadion

De afgelopen twee jaar is schoolschaak in deze regio heel hard gegroeid. Dat is iets wat de samenwerkende partners koesteren en willen uitbouwen.
Stijn Steenbakkers, wethouder economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport gemeente Eindhoven: “Waar anders kan Tata Steel Chess on Tour beter landen dan in Brainport Eindhoven? In onze regio bedenken we de oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Slimme verbanden leggen en samenwerken zitten in ons DNA. Een denksport als schaken past hier naadloos bij. Vandaar dat PSV en wij met plezier de uitdaging aangaan om samen met de Tata Steel Chess Tournament-organisatie er een geweldig toernooi van te maken. Vorig jaar tijdens de schoolkampioenschappen schaken heb ik met eigen ogen gezien hoeveel jonge schaaktalenten er hier rondlopen. Jongens, maar vooral ook meisjes. Die potentie willen we graag de kans geven om te groeien. Schaken helpt je denkkracht verder ontwikkelen. Dat gaat nog beter als je plezier hebt in het spel van het ontdekken. Daarom is de verbinding tussen schaken en voetbal een gouden combinatie. Voor de hele regio.”
Marleen van Amerongen (KNSB) “Het is bekend dat schaken een goede bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van kinderen, daarom groeit het schoolschaken nu ook hard in Nederland. Het is fantastisch dat de Brainportregio schaken als instrument ziet om talent in de regio verder te ontwikkelen”.
Dit jaar organiseren de samenwerkende partners daarom tegelijkertijd met het Tata Steel Chess Tournament twee bijzondere schaaktoernooien in het PSV stadion:

Nederlands en Brainport Kampioenschap Schaken voor Voortgezet Onderwijs

Donderdag 16 jan 2020 – PSV stadion
Alle middelbare scholen kunnen zich online proberen te kwalificeren in november en december voor het Nederlands Kampioenschap voor Voortgezet onderwijs dat tegelijkertijd met de wereldtop in het PSV stadion wordt gespeeld op donderdag 16 januari 2020. Mochten ze zich niet plaatsen, dan kunnen ze zich sowieso inschrijven voor de extra categorie die is ingesteld voor de regio Brainport Eindhoven. Meer informatie en aanmelden: Nederlands Kampioenschap Schaken Voortgezet Onderwijs

Kwalificatie Nederlands Kampioenschap Basisscholen Schaken groepen 3, 4 en 5

Woensdag 15 januari 2020 – PSV stadion
Eén dag voor de grootmeesters spelen , zal voor het eerst het Schoolschaaktoernooi voor de middenbouw worden georganiseerd in de Brainport regio, waar teams uit de groepen 3, 4 en 5 zich kunnen kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap schoolschaak in juni 2020. Het schoolschaakteam SALTO-basisschool de Reigerlaan uit Eindhoven plaatste zich vorig jaar al voor het Nederlands Kampioenschap. Bent u er dit jaar met uw schoolteam ook bij? Meer informatie en aanmelden: Kwalificatie Schoolschaak PO 345