Een veilige sportomgeving creëer je samen

Sporters hebben recht op een veilig sportklimaat. Sportaanbieders zijn hiervoor verantwoordelijk. My Gymclub is actief bezig met het creëren van een veilig sportklimaat. “Als coach heb ik verschillende dingen zien gebeuren die niet kunnen. Daarom zetten wij allerlei stappen om de kans op grensoverschrijdend gedrag zoveel mogelijk te beperken, zoals het volgen van de opleiding tot Vertrouwencontactpersoon”, aldus Tom van der Vorst (eigenaar My Gymclub).

Gewenst gedrag stimuleren

Tientallen jaren is Tom actief in de turnsport. Zo’n zeven jaar geleden richtte hij My Gymclub op. “Ik wilde de turnsport in een modern jasje steken, door echt te kijken naar de behoeften van de sporters. Hier kon ik dan het aanbod op aanpassen”, aldus Tom. Daarbij hoort volgens Brenda van der Burgt (Vertrouwenscontactpersoon My Gymclub) ook een veilige omgeving, waar iedereen zichzelf kan zijn. Dat is de plek waar groei ontstaat. “Wanneer mensen remmingen ervaren, kun je niet leren. Wij stimuleren gewenst drag en gaan ongepast gedrag tegen.” Op verschillende manieren zorgt de commerciële aanbieder voor een veilige omgeving voor haar leden. Zo is er een handleiding met wat ze van hun trainers verwachten en zorgen ze met het vier-ogenprincipe voor sociale controle. Mensen die over de grens gaan, worden aangesproken en bewust gemaakt van hun gedrag.

Opleiding Vertrouwenscontactpersoon

Brenda volgde de opleiding tot Vertrouwenscontactpersoon die is gefaciliteerd door Eindhoven Sport. “Daarbij hebben we gekeken naar wat een Vertrouwenscontactpersoon is en wat zo iemand voor onze club kan betekenen. Ook leerde ik dat je als VCP-er andermans problemen niet hoeft op te lossen. Je bent een doorgeefluik, een wegwijzer”, vertelt ze. Voor verenigingen zijn er allerlei kant-en-klare tools beschikbaar om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, zoals het High5stappenplan. Maar voor een commerciële partij lopen dingen net even anders. Tom: “Bij een vereniging geldt dat grensoverschrijdend gedrag bij het bestuur gemeld wordt. Aangezien wij geen bestuur hebben, zijn we samen met NOC*NSF alles opnieuw aan het inrichten. Zodat ook wij meldingen zo snel mogelijk kunnen behandelen.” Volgens Brenda is openheid belangrijk. Het echt samen doen, daar gaat het om. Een veilige omgeving creëer je samen.

Zet het op de agenda

Vanuit Eindhoven Sport geven wij een positieve impuls aan sportaanbieders op de thema’s VOG, Vertrouwenscontactpersoon, trainersbegeleiding en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. In de menukaart Samen Veilig Sporten vind je een divers aanbod om binnen jouw club te werken aan een veilig sportklimaat. Ook commerciële aanbieders, zoals My Gymclub, kunnen gebruikmaken van onze ondersteuning. Tom: “Zet het op de agenda en doorloop alle stappen. Samen zorgen we ervoor dat iedereen zo lang mogelijk kan genieten van sport!”

Tom van My Gymclub in beweging met turners