Eindhoven SportAwards uitgereikt aan sporthelden van 2019

Op maandag 13 januari zijn in DOMUSDELA de Eindhoven SportAwards uitgereikt. Tijdens dit sportgala heeft zwemster Ranomi Kromowidjojo de titel Sportvrouw van het jaar in de wacht gesleept. Zij deed het fantastisch bij het WK in Hangzhou. Ze behaalde diverse prijzen in verschillende disciplines en als klap op de vuurpijl won ze maar liefst 3 keer een gouden medaille. Sportman van het jaar is geworden zwemmer Maarten Brzoskowski. Hij behaalde afgelopen jaar tijdens het NK Kortebaan de eerste plaats op de 400 meter vrije slag. Daarnaast zwom hij zich driemaal naar de nummer 1-positie op het NK Langebaan in de disciplines 100m, 200m en 400m vrije slag.

Naast Kromowidjojo en Brzoskowski vielen PSV Waterpolo (Sportploeg van het jaar), Ado Peljto (Sportcoach van het jaar), Sven Cuppen (Sporttalent van het jaar) en Kevin van Ekert (Unieke Sporter van het jaar) in de prijzen. Zij gingen met de overige vier awards naar huis.

Bepalen van de winnaars

De winnaars van de felbegeerde SportAwards zijn gekozen door de vakjury: Annamarie Thomas, Tiny Sanders, Cathry Strijbosch, Bob de Voogd en Andrey Grekhov. Ook het publiek heeft invloed gehad op het bepalen van de genomineerden voor de SportAwards. Zij stelden door middel van stemmen de top drie samen. Naast de SportAwards werden tijdens het sportgala de sportpenningen uitgereikt aan alle Eindhovense kampioenen van 2019. Ruim 300 kampioenen namen een penning in ontvangst uit handen van wethouder Stijn Steenbakkers (Sport). 

Sportvereniging van het jaar

Tijdens de SportAwards werd ook de Sportvereniging van het jaar bekendgemaakt. EKV Beatrix mag een jaar lang deze titel dragen. De vereniging ontving bovendien een geldprijs van € 3.000. EKV Beatrix werd op de voet gevolgd door HC Oranje-Rood en Totally-Fit. Zij ontvingen als nummer twee en drie respectievelijk € 2.000,- en € 1.000,-. De aanmoedigingsprijzen van € 375,- gingen naar ETV Olympia en Velocity Ladies Eindhoven.

Dansspektakel

De presentatie van de Eindhoven SportAwards was in handen van Toine van Peperstraten. Dansgroep Step by Step, Winged Acrobatics en de freestyle voetballers van Dynamo zorgden voor een sportief spektakel tussen de uitreikingen van de verschillende prijzen door. Zangeres Eva van der Donk verzorgde de muzikale omlijsting. De organisatie kijkt terug op een mooi en sportief galafeest.