Eindhovense Handbal Vereniging maakt zijn sportlocatie stap voor stap gezonder

“Nog snel voor de wedstrijd of training zie ik ze nu wat water met een smaakje tappen uit de grote bokaal in kantine. In plaats van water met ranja in de bidon. Die verandering is mooi om te zien”. Angela Konings, voorzitter van de Eindhovense Handbal Vereniging (EHV) is enthousiast. Samen met Team:Fit coach Irene Walk en sportregisseur Jasper van Hoof van vertelt Angela met gepaste trots hoe EHV het voor elkaar kreeg om binnen 1 jaar haar leden een gezondere sportomgeving te bieden. Stap voor stap. “Naast chips voortaan ook popcorn aanbieden, bijvoorbeeld. Gewoon lekker praktisch en vooral niets verbieden. Het ging eigenlijk best gemakkelijk.”

Toch vond Irene Walk het zeker een beloning waard. Op 2 juli reikte zij aan voorzitter Angela twee Topprestatiebadges uit: één voor Voeding (EHV realiseerde een gezonde kantine) en één voor rookvrij sportterrein. Een feestelijk moment waarbij de Eindhovense wethouders Richters en Steenbakkers aanwezig waren. Zij spraken hun waardering uit en de wens dat nog veel meer clubs het voorbeeld van EHV gaan volgen.  

Inspanning beloond

“Via de Topprestatiebadges willen wij clubs belonen voor de acties die zij ondernemen om hun sportomgeving gezonder te maken. Successen mag je vieren. Dat maakt het leuk en het inspireert”, aldus Irene. Nog geen jaar geleden koppelde Jasper, sportregisseur van Eindhoven Sport, EHV aan Team:Fit coach Irene. Zij begeleidt sportclubs in heel Brabant die aan de slag willen met gezondere voeding, verantwoord alcohol schenken of het rookvrij maken van hun sportterrein. Kosteloos stelt zij samen met clubs een actieplan op en ondersteunt hen bij de uitvoering. Jasper: “Iedereen die met Irene praat wordt enthousiast.”

Lekker praktisch

Het is vooral de praktische insteek van Team:Fit. “Irene kwam bij ons langs en samen kozen we het thema waarmee we aan de slag zouden gaan. Wij wilden vooral inzetten op gezondere voeding. Samen met de inkoper van de kantine hebben we vervolgens bekeken wat er anders kon. Tegenwoordig verkopen wij volkoren tosti’s, zetten we op de wedstrijddagen lekker groenten en fruit op de bar en staat een grote bokaal met water klaar om de bidons te vullen. Het mooie is dat we leden en bezoekers nu juist meer kunnen bieden. We hebben het grootste deel van ons aanbod behouden, maar dan aangepast én met meer aandacht voor de gezondere keuzes. Niets moet. Het broodje kroket staat ook nog steeds op de kaart, hoor.”

Goed voorbeeld doet volgen

De gemeente Eindhoven hoopt dat nog meer veel Eindhovense clubs het voorbeeld van EHV volgen. De gemeente wil komende jaren via beleid en samenwerking een gezondere leefomgeving creëren en een bewustere leefstijl onder inwoners stimuleren. De gemeente streeft naar een vitale stad waar inwoners langer in goede gezondheid (mentaal en fysiek) kunnen leven. Daar zet de gemeente komende jaren echt vaart achter. Via uiteenlopende maatregelen, met een positieve insteek en vooral door samen op te trekken met inwoners, bedrijven en (sport)verenigingen. Lokaal en regionaal.

Onlangs sloot de gemeente zich daarom ook aan bij het netwerk van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) dat zich richt op het gezonder maken van de fysieke en sociale omgeving van kinderen en jongeren. Het creëren van een gezonde sportkantine zoals EHV dit heeft gedaan met ondersteuning vanuit Team:Fit, is hier een concreet en inspirerend voorbeeld van.

“Iedere club kan wel een stap in de goede richting zetten. En een gesprek met Irene is gratis. Doe het voor de leden en vooral ook voor de jeugd. Hoe mooi is het als wij ze een gezonde omgeving en keuze kunnen bieden op een plek waar ze graag komen.”, aldus sportregisseur Jasper.

Geïnteresseerde clubs kunnen altijd contact opnemen met Jasper of een van de andere sportregisseurs van Eindhoven Sport. Zij vertellen graag hoe je als bestuur samen met de leden aan de slag kunt gaan om samen een nóg fijnere, eigentijdse sportomgeving te creëren. Team:Fit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sportomgeving. Meer informatie vind je op www.teamfit.nl

Of ben je op zoek naar