Fysiek, mentaal én verbaal sterker worden met Krav Maga

In Eindhoven werken we aan een veilig sportklimaat. Een sportclub moet een plek zijn waar iedereen welkom is. Ook ouderen, mensen met een laag inkomen, personen met een beperking, LHBTIQ+’ers én mensen met verschillende culturele of religieuze achtergronden. Een project dat zich hier voor inzet is ‘Overal jezelf kunnen zijn’ (OJKZ). Ontstaan uit eigen behoefte en nu voor iedereen toegankelijk die zich veiliger wilt voelen in de openbare ruimte, ook buiten de sportclub.

“Na één les voelde ik me al Rambo”

Mede-initiatiefnemer van OJKZ is de organisatie Tijgertje LHBTI Krav Maga, 40 jaar geleden opgericht in. Coördinator Jan Pieter (JP) draait hier al ruim zeven jaar mee. Uit eigen ervaring weet hij hoe belangrijk het is om jezelf veilig en zeker te voelen. Dat geldt met name voor mensen uit de LHBTIQ+ community. “Denk aan alleen naar huis lopen na een avondje stappen in een homokroeg, bijvoorbeeld”, zegt hij. “Ik was altijd op m’n hoede.” Om zichzelf veiliger te voelen besloot hij een Krav Maga proefles te volgen. “Na één les voelde ik me al Rambo”, lacht hij. “Niet omdat het zo was, maar ik was gewoon empowered. Zowel fysiek, mentaal als verbaal. Dit gevoel wilde ik meer mensen geven. Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland.”

Fysiek, mentaal en verbaal sterker worden

Inmiddels loopt het project in 24 steden, waaronder ook met succes in Eindhoven. Het project dat gefinancierd wordt door het ministerie van Justitie en Veiligheid is bedoeld voor iedereen die zich onveilig voelt in de openbare ruimte, maar vooral gericht op sociale minderheden. Denk aan mensen die te maken krijgen met transfobie, homofobieof antisemitisme. Dit is ook de reden dat mede-initiatiefnemers Transgender Netwerk Nederland en de Joodse organisaties  Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) en Stichting Joods Maatschappelijk Werk als partners betrokken zijn. Naast de zelfverdedigingstechnieken, worden deelnemers ook getraind in hoe ze tactisch om kunnen gaan met kritiek en opmerkingen die kwetsend of discriminerend zijn. Zo maakt het hen fysiek, mentaal én verbaal sterker. Of zoals instructeur Stephan het verwoord: “Als IKMF Krav Maga instructeur ben ik er trots op om mensen in hun kracht te zetten met de kennis van zelfverdediging, in de hoop dat ze het nooit hoeven te gebruiken.”

Samen een proefles volgen

Sofie is een van de deelnemers. Ze is betrokken geweest bij het opstarten van het sportproject in Eindhoven. De lessen hebben haar veel gebracht. “Eén van de belangrijkste dingen die ik uit de Krav Maga trainingen heb gehaald was het herkennen en erkennen van eigen grenzen en daarmee om leren gaan”, vertelt ze. Ook heeft ze nog een tip, voor wie de drempel tot sporten nog hoog is. “Verzamel een groepje gelijkgestemden, bijvoorbeeld via sociale media, en volg samen een proefles. Zo ken je al mensen voordat je start en dat maakt het leuker.” Natuurlijk blijft het spannend, geeft ze toe. “Maar juist door dingen te doen die buiten je comfortzone liggen, word je sterker en groeit je zelfvertrouwen. Daar heeft Krav Maga mij echt bij geholpen.”

Veilig voelen bij een sportclub

Bij Tijgertje LHTBI Krav Maga is iedereen welkom. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar is niet altijd het geval, merkt JP op. “Dat zit in de kleine dingen”, legt hij uit. “Jezelf veilig voelen bij een sportclub start al bij het inschrijfformulier, waarin vaak gevraagd wordt of je man of vrouw bent. Maar hoe voelt dat voor iemand die juist non-binair is of iemand die in transitie is? Ook het onderling taalgebruik is belangrijk voor het veiligheidsgevoel. Staat zo’n onderwerp jaarlijks op de agenda bij de ledenvergadering? En hoe kun je jouw clubcultuur inclusiever maken? En zijn er kleedkamers voor mensen die apart willen omkleden of douchen? Daar kun je als clubbestuur al over nadenken. Het helpt bij het creëren van een veilige en inclusieve sportomgeving.”

Cultuur bestuur

Het clubbestuur is dan ook belangrijk in het zetten van de juiste toon en creëren van een veilige sportomgeving voor iedereen. Stel jezelf regelmatig de vraag of de club wel écht zo inclusief is en zet het thema vaker op de agenda ter bespreking. Om clubbestuurders hierin te ondersteunen biedt Eindhoven Sport speciale trainingen aan. Meer informatie daarover vind je op de pagina over Veilig Sportklimaat.

Vragen of hulp nodig?
Eva Lindeman is onze Sportregisseur Veilig Sportklimaat. Zij helpt je graag verder met vragen rondom dit thema. Stuur een mail naar: eva.lindeman@eindhoven.nl. En bekijk ook: