Jan Vonks Eindje Om Wasven

Eindhoven Sport verzamelt ommetjes van Eindhovenaren. Om daarmee mensen in verschillende wijken in beweging te brengen. Dat is Eindje Om. Een tijd geleden diende Jan Vonk namens ‘Het Wasven' in Tongelre het Eindje Om Wasven in. De wandeling brengt je langs een ven en voorbij het uitkijkpunt vanwaar Van Gogh in 1884 het schilderij 'Mastbomen in het ven’ schilderde. Kortom: een route die je langs een uniek stukje cultuur- en natuurhistorisch groen brengt.

Vergeten hoekjes ontdekken

Als actieve vrijwilliger bij het bestuur van het Wasven liep hij alle bestaande routes rondom het natuurgebied na. Vervolgens diende hij het Eindje Om Wasven in. Maar daar houdt het voor Jan niet op. Hij is bezig om een wandeling in etappes rondom Eindhoven te maken. Met zijn routes probeert hij ook anderen te inspireren om in beweging te komen en elke dag iets nieuws te ontdekken. “Elke wandeling leg ik vast met een gps. Als deze bevalt, loop ik hem nog een keer. Daarna besluit ik of ik er iets mee doe.” Als echte Fries is Jan gek op water. Daarom lopen al zijn wandelingen langs oevers en beekjes. Daar is altijd wel iets te zien. Je kunt bijna heel Eindhoven rond. “Als je wandelt, kom je leuke dingen tegen. Soms kom je op plekken waar de tijd heeft stil gestaan, een vergeten hoekje. De Eindjes Om laten je die plekken ontdekken. Af en toe lijkt het wel of mensen bang zijn om uit hun buurt te komen. Wanneer je in een andere stad bent, ga je op verkenning. Terwijl er ook in Eindhoven nog zo veel te beleven is.”

Eindje Om

Een Eindje Om is een buurtwandeling van maximaal 3 tot4 kilometer door en voor bewoners. Jaarlijks delen we zeven nieuwe Eindjes Om. Buurtbewoners of -organisaties kunnen deze zelf indienen. De wandelingen brengen je langs bijzondere plekken, lopen over verrassende paden en nodigen uit tot spontane belevenissen, leuke ontmoetingen en lekker buiten bewegen.

Op zoek naar een leuk ommetje? Bekijk alle Eindjes Om. Of heb je zelf een Eindje Om die je wil delen? We helpen je graag jouw Eindje Om te realiseren via eindjeom@eindhoven.nl.