Laagdrempelig toewerken naar de Your Marathon Challenge

Sommige mensen willen graag wandelen met anderen, maar kunnen geen maatje vinden. Als je net begint en misschien een medische achtergrond hebt, is het bovendien lastig om aansluiting te vinden bij bestaande wandelgroepen. Om die reden heeft fysiotherapeut Natascha Huls (Fysiotherapie de Jong) vorig jaar zelf een laagdrempelige wandelgroep opgezet. Dit in samenwerking met sportregisseur Meggy (Eindhoven Sport), WIJeindhoven en DOH. Natascha vertelt: “Ik behandel veel vaatpatiënten met etalagebenen. Zij moeten veel lopen om dichtslibben van de aderen te voorkomen. Veel van hen missen hierbij een maatje en bestaande wandelgroepen zijn te hoog gegrepen. Ik wilde deze mensen graag helpen.”

Veel voldoening

In 2021 heeft Fysiotherapie de Jong met een wandelgroep meegedaan aan de Diabetes Challenge. Uit deze Challenge is een wandelgroep op vrijdagochtend ontstaan. Zij lopen nog steeds. De groep is in de loop van de tijd uitgebreid in grootte; er is veel animo. Met het idee om weer een nieuwe wandelgroep op te zetten, deed Fysiotherapie de Jong in 2022 mee aan de Your Marathon Challenge. Natascha: “Onder mijn patiënten vond ik al snel deelnemers. De eerste tien van de in totaal twintig weken, ben ik nauw betrokken geweest bij de groep. Elke week liep ik mee. Hierna hebben de deelnemers het zelf verder opgepakt. Ik heb ze echt zien opbloeien. Dat geeft mij veel voldoening.”

Mensen die via Fysiotherapie de Jong trainen voor de Your Marathon Challenge

Diepgaande gesprekken

Twaalf mensen startten destijds, waarvan er nu nog zes over zijn. Elke week wandelen zij een uur. Omdat er een verschil is in loopniveau, wordt de groep vaak gesplitst in twee groepjes. De deelnemers zijn heel divers; de leeftijd ligt tussen de 30 en 78 jaar. De ene loopt beter dan de andere, een enkeling loopt met een rollator. Natascha: “Het is meer dan wandelen alleen, er worden diepgaande gesprekken gevoerd. Het komt regelmatig voor dat mensen eenzaam zijn. Hier zie je wat je met een klein beetje begeleiding kunt bereiken.”

Fysieke groei

Naast dat wandelen gezondheidsvoordelen en nieuwe contacten oplevert, groeien de deelnemers ook op fysiek vlak. Nagenoeg iedereen heeft meegedaan aan de Your Marathon Challenge. Een wandeluitdaging waarbij mensen de eerste 41 kilometer (zelf) lopen tijdens de twintig weken voorafgaand aan ASML Marathon Eindhoven. De laatste 1,195 kilometer wandelen ze tijdens het marathonweekend. Natascha: “Een aantal deelnemers waren ontroerd toen ze over de finishlijn kwamen en een medaille kregen. Zij zien dan hoe ver ze gekomen zijn, zo mooi!”.

Foto's van de Your Marathon Challenge 2022