NIX zonder ID: ook bij sportverenigingen

De NIX18 campagne organiseert van donderdag 23 mei tot en met zondag 2 juni de ‘NIX zonder ID’ actie. Tijdens deze actie wil de campagne het tonen van het ID door jongeren en het naleven van verkopers van de leeftijdsgrens van 18 jaar extra aandacht geven.

Jongeren tonen nog te weinig uit zichzelf een legitimatiebewijs als ze alcohol willen kopen. Maar ook binnen sportverenigingen zelf is het goed om nog extra aandacht te hebben voor de naleving van de leeftijdsgrens. De sportvereniging kan extra initiatieven organiseren om het belang van naleving onder de aandacht te brengen van uw jongere leden, hun ouders, de bar coördinator of – beheerder en barvrijwilligers. 

Toolkit

Maak gratis gebruik van de NIX zonder ID toolkit die voor de actie gemaakt is door de campagne en het Trimbos-instituut. In de toolkit vind je posters voor de sportsector en korte beeldscherm video's voor op de sportaccommodatie. Voor de barvrijwilligers is er een NIX18-kalender waarmee ze makkelijk de leeftijd kunnen checken. Met de kalender in het zicht worden de barvrijwilligers ook weer extra geattendeerd om op de goede manier het ID te checken.

Meer informatie en materiaal uit de toolkit vind je op www.nix18voorprofs.nl/toolkit.

Logo NIX zonder ID

Erik Lenselink (NOC*NSF) over het belang van NIX18 in de sportkantine

“NOC*NSF staat volledig achter de actie: NIX zonder ID. Alcohol is schadelijk voor opgroeiende kinderen en daarom is het belangrijk dat sportclubs meehelpen dat kinderen niet te vroeg gaan drinken”, aldus Erik Lenselink, manager corporate affairs bij NOC*NSF.

“Ik heb met verschillende artsen gesproken en als vader van 3 kinderen ben ik me heel bewust geworden van de schadelijkheid van alcohol voor opgroeiende kinderen en de verantwoordelijkheid die we in de sport hebben voor een gezonde opvoeding.”

 “In de sport nemen we die verantwoordelijkheid gelukkig ook serieus” vertelt Lenselink. Het is eigenlijk heel simpel. Er wordt niet gerookt en gedronken onder de 18 jaar in de kantine. Alcohol wordt alleen geschonken aan bezoekers boven de 18 jaar. Barmedewerkers krijgen een instructie waarin ze geleerd wordt aan wie wel en aan wie niet geschonken mag worden. Maar het inschatten van leeftijd is moeilijk en daarom vragen we ook aan de kantine-bezoekers van 18 tot 25 jaar om altijd een geldig ID-bewijs te tonen. Aan deze groep jongeren, die volgens de wet alcohol mag kopen, vragen we dus extra medewerking: Help je mee? Pak alvast je ID! Hiermee help je niet alleen de barmedewerker maar eigenlijk de hele vereniging, want de gemeente kan stevige boetes uitdelen als er een overtreding van de leeftijdsgrens wordt geconstateerd.” NIX18 is daarom een zaak van de hele vereniging besluit Lenselink.