Plezier en teamspirit tijdens de Eindhoven Team Challenge

Vanaf 11 november stond Eindhoven in het teken van de zwemsport. De International Swimming League vulde het Pieter van den Hoogenband zwemstadion met zwemkampioenen van over de hele wereld. Op wedstrijddagen werd het bad tussen 11.00 en 14.00 uur leeggemaakt voor jonge zwemtalenten. Zij gingen in teams de strijd met elkaar aan tijdens de Eindhoven Team Challenge. Lisa (8) en Emma (10) uit Eindhoven deden mee. Zij werden onderdeel van team Iron, met Ranomi Kromowidjojo als hun coach.

De Eindhoven Team Challenge

De derde editie van de wereldwijde professionele zwemcompetitie, de ISL, vond dit jaar plaats in de zwemhoofdstad van Nederland; Eindhoven. Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion vormde vanaf 11 november het toneel voor internationale topzwemmers, maar ook voor zwemfanaten tussen de 8 en 16 jaar. Zij gingen tijdens de Eindhoven Team Challenge de strijd met elkaar aan en werden gecoacht door Nederlandse zwemmers, zoals Ranomi Kromowidjojo en Arno Kamminga. Lisa en Emma, beiden lid van een zwemvereniging, liggen meerdere keren per week in het water en zijn dol op zwemmen. Emma: “Zwemmen vind ik gewoon heel erg leuk. Na een drukke schooldag waarop je de hele dag zit, kun je lekker je energie kwijt in het water.” Via een vriendin werden de meiden getipt om mee te doen met de Eindhoven Team Challenge. Daarover hoefden Lisa en Emma niet lang na te denken. Samen met nog tien anderen voegden ze zich aan team Iron, met Ranomi aan hun zijde.

Plezier en teamspirit

De meiden waren erg onder de indruk van het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, het lichtenspektakel én natuurlijk hun coach Ranomi. “Je maakt het niet elke dag mee om haar te ontmoeten. Ze is heel aardig en leerde ons dat je goed met je benen én je armen moet zwemmen. Het was echt super. We hebben zelfs een handtekening gekregen!”, aldus Emma en Lisa. Ranomi heeft het team goed aangemoedigd. Ondanks dat ze niet gewonnen hadden, was het feit dat Ranomi ze coachte al winst volgens hen. Bovendien draaide de challenge vooral om het plezier in de zwemsport, actief bezig zijn en de teamspirit. Die spirit zat er goed in. In de officiële bench kregen de deelnemers de kans om hun team naar de overwinning te juichen. “Dat vond ik echt het leukst; elkaar aanmoedigen en lekker kletsen. Normaal gesproken zwem je tegen elkaar en nu werk je samen”, vertelt Lisa.

Zwemstad Eindhoven

Ook Susanne, de moeder van Lisa en Emma, was enthousiast. “Het was echt een indrukwekkend evenement. Het zet Eindhoven als zwemstad zeker op de kaart. Wat mij betreft krijgt de zwemsport te weinig aandacht. Met dit soort evenementen laten we zien dat er in onze stad mooie faciliteiten zijn voor deze sport”, vertelt ze. Zwemmen is er bij Emma en Lisa met de paplepel ingegoten. Daarom was deze Eindhoven Team Challenge volgens Susanne echt op het lijf van de twee meiden geschreven. “Het is een ervaring die je nooit meer van ze af kunt nemen. De mooie foto’s en de bokaal, die elke deelnemer heeft gekregen, herinneren ze daar nog vaak aan. De volgende keer zouden ze zo weer meedoen.”

Eindhoven Sport stimuleert een leven lang zwemmen. Krijg je geen genoeg van zwemmen of wil je eens kijken of het iets voor jou is? Kijk op de website van de Tongelreep of de website van het ir. Ottenbad. Of bekijk de zwem- en watersportaanbieders uit Eindhoven.

Of ben je op zoek naar