Stichting Brainport kent € 7,5 miljoen toe aan Tongelreep

Stichting Brainport heeft besloten om een bedrag van € 7,5 miljoen toe te kennen aan Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep. Door het bedrag van € 7,5 miljoen, ontstaat extra ruimte en kan de zogenaamde ‘basisconfiguratie’ uitgebreid worden. De basisconfiguratie voor een nieuw Tongelreep bestaat uit een 25-meterbad (6-baans), instructiebad, reactiveringsbad en een beperkt multifunctioneel bad met peuter/kleuterbad.

Regio Deal

Op 9 april heeft de raad ingestemd met een zogenaamde ‘basisconfiguratie’ van de Tongelreep, dit voor een budget van € 19,2 miljoen. Om alsnog een zwembad met meer voorzieningen te kunnen bouwen, zijn gesprekken gevoerd met externe partijen voor extra budget. Hierbij heeft de gemeente ook Stichting Brainport gevraagd om rijksmiddelen uit de Regio Deal beschikbaar te stellen voor de Tongelreep.

Voorwaarden goedkeuring

Stichting Brainport heeft het verzoek van de gemeente goedgekeurd onder een aantal voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat deze middelen worden ingezet voor het realiseren van een topvoorziening, gericht op zwemsport/verenigingen en met regionale aantrekkingskracht. Iets dat perfect aansluit bij de ambities van de Tongelreep en het Pieter van den Hoogenband zwemstadion: uitgroeien tot dé locatie voor zwemsport en innovatie. Het nieuwe bad zorgt voor een meerwaarde die bijdraagt aan de (inter)nationale uitstraling en allure van zwemstad Eindhoven en garandeert dat een breed publiek uit de regio toegang heeft tot een multifunctioneel zwembad (met onder andere ruimte voor zwemles, revalidatie, banenzwemmen en verenigingsgebruik).

Extra faciliteiten voor de Tongelreep

Met het extra geld uit de Regio Deal kan een uniek multifunctioneel 8-baans bad worden gerealiseerd, dat geschikt is voor o.a. topwaterpolo. Het is daarbij het doel om het nieuwe bad uit te rusten met specifieke voorzieningen om innovatief te trainen. De extra capaciteit en trainingsmogelijkheden maakt het bovendien makkelijker topsportevenementen te organiseren.

Naast de gelden uit de Regio Deal wordt er nog volop gezocht naar extra middelen bij zowel publieke als private partijen. We zijn dan ook blij dat Stichting Brainport een bijdrage heeft toegezegd en hopen dat er meer externe partijen volgen.

Nog een sportproject goedgekeurd

Naast de bijdrage voor De Tongelreep heeft Stichting Brainport nog een aanvraag voor een sportproject uit de Regio Deal goedgekeurd. Het gaat om de ontwerpfase voor de aanleg van Urban Sportpark ’t Schoot. Op voormalig sportpark ’t Schoot zijn al Calisthenics en een Survival Run gevestigd. Het is de bedoeling om het Urban Sportpark uit te breiden met een verschillende urban sports faciliteiten en beweegaanbod voor alle leeftijden, op ieder niveau en met behoud van het laagdrempelige, parkachtige uitstraling.