Samen aan de slag voor passend sportaanbod 55+ in Eindhoven

Het Nationaal Ouderenfonds, Eindhoven Sport en sportverenigingen slaan samen de handen in één. Het gezamenlijke doel: inwoners van 55 jaar en ouder in beweging brengen en houden tot op hoge leeftijd. Sport en beweging is goed voor iedereen maar zeker voor de doelgroep vanaf 55 jaar is het  belangrijk om de mentale en fysieke weerbaarheid op peil te houden om gezond ouder te worden.

Aanbevelingen Ouderenfonds

Het Ouderenfonds maakt zich sterk dat ouderen een leven lang kunnen blijven bewegen. Vanuit een onderzoek met het Mulier Instituut, komt het Ouderenfonds daarom met drie aanbevelingen die landelijk aan gemeentes worden uitgedeeld. Vanuit het Ouderenfonds overhandigde Peter Stolk het aanbevelingsonderzoek aan sportregisseur Marly Litjens van Eindhoven Sport en Peter de Zeeuw namens Eindhovense sportclubs met aanbod voor 55+ tijdens het wandelen van de KWIEK beweegroute in de wijk Mensfort. De drie belangrijkste aanbevelingen zijn het toegankelijk houden van sportaanbod voor deze doelgroep (ook tijdens corona tijd), samen met partners in de stad de doelgroep stimuleren tot in beweging blijven en sporten op maat mogelijk maken. Bekijk het onderzoek:

In beweging met de beweeggids 55+

Eindhoven Sport is het platform voor alles rondom sport in Eindhoven en onderstreept het belang dat juist deze doelgroep in beweging blijft. Speciaal voor mensen vanaf 55 jaar is onlangs de Beweeggids 55+ geïntroduceerd op eindhovensport.nl/beweeggids. In dit digitale overzicht staan Eindhovense sportaanbieders met aangepast sportaanbod op de doelgroep, per stadsdeel weergegeven. Geïnteresseerden kunnen laagdrempelig kennismaken met de sport(aanbieder) middels een gratis les. Voor sportadvies en bemiddeling naar passend sportaanbod kunnen mensen vanaf 55 jaar en ouder contact opnemen met sportregisseur Marly Litjens.

Gericht sportaanbod voor ouderen

Peter de Zeeuw is een bekende naam in de Eindhovense sportwereld. Al vele jaren zet hij zich in om ouderen in beweging te krijgen en te houden. Zo verzorgt hij fitgym- en yoga voor ouderen op verschillende locaties in Eindhoven en is hij gestart met het online beweegprogramma ‘Gezond en Vitaal’ voor 80- en 90-plussers. In samenwerking met Eindhoven Sport gaat Peter na de lockdown beweeglessen onder de naam ‘Vitality Club’ verzorgen bij de wijkcentra in Mensfort en Woenselse Heide. Door de lockdown zijn deze wekelijkse beweeguurtjes nu nog online te volgen via de website van wijkvereniging SamenBuren Jagershoef maar zodra het mogelijk is, gaan we weer samen in het buurthuis bewegen en sluiten we gezellig af met koffie en een praatje.