Vitality Club: Meer spierpijn én meer lol!

Door: Annet Nooijen

Wat is het Urban sportpark toch leuk! En er is altijd volk. Deze zin hoor je vaak de laatste tijden. Het Urban sportpark heeft zelfs deze reporter, Annet Nooijen, verleid om fitter te worden. Een paar keer per week ren ik, nadat ik mijn kind naar school heb gebracht, een rondje. Vaak kom ik dan de mensen van Vitality Club Strijp tegen. Een bont groepje sporters van alle leeftijden, in allerlei vormen en maten. Ze worden begeleid door de sportcoaches van Eindhoven Sport en Sportkunde studenten van de Fontys. Voor deelname wordt een bijdrage gevraagd van € 1 per week. Dat is inclusief het kopje koffie of thee na afloop. Doel: lekker laagdrempelig in beweging komen.

Samen in een groep

Het werd dus hoog tijd om eens een lesje mee te pikken. Op een regenachtige maandagmorgen voeg ik me bij de Vitality Club Strijp. Terwijl we eerst de bui afwachten, word ik hartelijk welkom geheten door Stefan. “We hebben we een leuke club sporters. Mensen kijken naar elkaar om en houden contact samen. Wanneer een trouwe sporter een paar weken niet komt, bel ik die toch even om te kijken of het goed gaat. We hebben ook een app-groep en iedereen meldt zich af wanneer hij of zij niet kan. 

Vitality club leden doen sportoefeningen

Dat hoeft niet, maar laat wel zien dat iedereen betrokken is bij de groep.” De deelnemers hebben allemaal een eigen reden om zich aan te sluiten bij deze groep. De een wil fitter worden en houdt van buiten sporten. De ander wil rustig in beweging komen of wil nieuwe mensen leren kennen.

Bewegen op jouw niveau

Na het opwarmen, starten we een parcours op het verharde sportveldje. Ballen door de basket gooien, coördinatie oefeningen met pionnen en ballen gooien met hurkoefeningen, et cetera. Ik vind het superleuk en het gaat me redelijk goed af, dus Stefan gooit wat extra springoefeningen voor me in de mix. Na het parcours doen we samen een spel, een soort blind trefbal. Hans heeft een goede techniek en wordt amper geraakt. Ik daarentegen doe het wat minder goed, maar dat maakt er de lol niet minder om.

Vitality club leden praten na de training

Bij de koffie klets ik met Gonnie. Zij is 70+ en ze heeft het erg naar haar zin bij de Vitality Club. Ik doe nu vaker oefeningen en ik voel me fitter. Als ik vraag wat het haar gebracht heeft, zegt ze ‘Meer spierpijn!’, maar vertelt ook dat ze sinds ze begonnen is veel minder rugpijn heeft.”. Es van 78 jaar vult aan dat ze nu minder snel moe is. “Werken met die jongeren is toppie!” Hans en Herman vullen aan dat het ook heel gezellig en dat ze weer nieuwe mensen in de wijk hebben leren kennen.

Ook iets voor jou?

Ik had een topochtend en kan de Vitality Club aan iedereen aanraden. Zeker als je net begint met bewegen en graag in een groep wil trainen. De begeleiders zorgen dat er voor iedereen een uitdaging is. Zij helpen met uitleg over oefeningen in de beweegtuin op jouw niveau. Sluit gerust een keertje aan om zelf te ervaren of het iets voor jou is. Ze kunnen je ook begeleiden naar een sportclub om structureel te gaan sporten.

Vitality club leden doen sportoefeningen