2020 had een bijzonder (sport)jaar moeten worden, met onder andere de Olympische Spelen en 100 jaar (groot) Eindhoven. Een bijzonder jaar is het zeker geworden, maar niet op de manier die we hadden gedacht. Het coronavirus zorgde ervoor dat zowel top- als breedtesporters een pas op de plaats moesten maken. Ook op dit moment is het nog niet mogelijk om zonder beperkingen te sporten. Toch willen wij sport vieren met de Eindhoven SportAwards op 25 januari 2021. In een sportcafé setting reiken we drie nieuwe awards uit, verkiezen we het ‘Beste Sportinitiatief van Eindhoven’ en praten we over het afgelopen sportjaar. De sportpenningen worden eveneens uitgereikt. De show wordt opgenomen zonder publiek en wordt uitgezonden, zodat iedereen het kan meebeleven.

Sportcafé

Het sportcafé is een talkshow, uitgezonden vanuit de thuisbasis van FC Eindhoven, het Jan Louwers Stadion. De show staat in het teken van de sport in Eindhoven en wordt opgenomen zonder publiek. We zoomen in op wat er op dit moment gaande is in de sportwereld, de mooiste verhalen van onze talenten en topsporters en de dromen die zij hebben voor het sportjaar 2021. Ook de verhalen van onze breedtesporters, verenigingen en overige sportaanbieders komen aan bod. Tot slot praten we over de impact van de coronacrisis op de sport in Eindhoven. Het wordt een avond waarop we terugblikken op de Eindhovense sporthistorie en dromen over de toekomst. Ben je ook benieuwd? Stem dan maandag 25 januari je tv af op Studio040 om 20.00 uur of kijk mee via het YouTube-kanaal van Studio040.

Natuurlijk verandert het sportcafé niets aan het feit dat er een aantal mooie prijzen uitgereikt worden. Al zijn de categorieën wel wat anders dan je gewend bent. De awards die dit jaar uitgereikt worden, zijn: Oeuvre Award, Talent Award en Vrijwilliger Award. Bovendien gaan we op zoek naar het Beste Sportinitiatief van Eindhoven en ontvangen sportkampioenen een sportpenning.

SportAwards

De awards die we dit jaar uitreiken, zijn anders dan andere jaren. Dit omdat veel toernooien, wedstrijden en competities zijn geannuleerd. De awards die de uitreiken zijn daarom:

  • Oeuvre Award: welke (oud)sporter leverde in de afgelopen 50 jaar een belangrijke bijdrage aan de sport in Eindhoven? Wie zette de stad op de kaart als belangrijke sportgemeente in Nederland. Wie is een voorbeeld of inspiratiebron voor jonge (Eindhovense) sporters? Hij of zij verdient de Oeuvre Award. 
  • Talent Award: welke jonge topsporter (tot 21 jaar) heeft volgens jou de potentie om de wereldtop te behalen? Dit jaar kijken we niet naar de prestaties van afgelopen jaar, maar naar de prestaties van afgelopen twee jaar. Het maakt dus niet uit of de sporter afgelopen jaar wedstrijden heeft gespeeld of gewonnen.
    Vrijwilliger Award: een kroon op het werk van een vrijwilliger, daar draait het om in deze categorie. Sport kan niet zonder vrijwilligers. Met deze Award eren wij hun inzet voor het verenigingsleven in Eindhoven. Afgelopen jaar hebben veel vrijwilligers taken verricht die ze nooit eerder hebben gedaan. Wie stak er voor jou met kop en schouders bovenuit op het gebied van bijvoorbeeld flexibiliteit en daadkracht. Of wie zag altijd mogelijkheden, hoeveel tegenslagen er ook waren?
     

Kijk maandag 25 januari om 20:00 uur mee via Studio040 om te zien wie de vakjury heeft gekozen als winnaars!

Beste Sportinitiatief van Eindhoven

Dit jaar geen prijs voor de Vereniging van het Jaar, maar een andere speciale prijs voor sportaanbieders: het Beste Sportinitiatief van Eindhoven. Zowel verenigingen en stichtingen als commerciële sportaanbieders en ongeorganiseerde sporters, kunnen hun initiatief aandragen om kans te maken. Belangrijk is dat het de afgelopen drie jaar ontwikkeld is en dat het een bijzondere (maatschappelijke) bijdrage heeft geleverd aan de stad. De prijs bestaat uit twee onderdelen: een cheque: € 1500,- voor de winnaar en € 1000,- voor het initiatief dat veel potentie heeft, maar nog wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Onze sportregisseurs helpen om het initiatief naar een hoger plan te tillen.

Sportpenningen

Sportkampioenen hebben van ons bericht gekregen dat ze een sportpenning ontvangen voor hun sportprestatie. Heb jij geen bericht ontvangen of wil je meer informatie over de sportpenningen van 2020? Stuur dan een e-mail naar sportawards@eindhoven.nl.

SportAwards en het coronavirus

Het programma is samengesteld op basis van de huidige maatregelen en uitgangspunten.