Opening schaakplein Groenewoudseweg

Vanmiddag is het schaakplein aan de Groenewoudseweg in Eindhoven officieel geopend. Coenraad Spaans, Tata Steel Nederland, overhandigde de schaakstukken aan Stijn Steenbakkers, wethouder economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport van de gemeente Eindhoven.

Het Tata Steel Chess Tournament wordt jaarlijks gespeeld in Wijk aan Zee, maar het toernooi heeft sinds januari 2020 een bijzondere connectie met de gemeente Eindhoven. De beste schakers ter wereld waren toen in het Philips Stadion ter ere van de vijfde ronde van het Tata Steel Chess Tournament. Jaarlijks spelen de Grootmeesters één of meerdere rondes op een buitenlocatie. Veel schaakliefhebbers bezochten met veel plezier dit Chess on Tour-evenement en zagen onder andere ambassadeur Anish Giri, Iraans supertalent Alireza Firouzja en wereldkampioen Magnus Carlsen in actie.

Het zojuist geopende schaakplein is een mooi symbool van verbondenheid tussen het toernooi en de gemeente Eindhoven. Schaken is een verbindende factor om mensen samen te brengen en het heeft een positief effect op de ontwikkeling van de jeugd. In de Brainport-regio worden oplossingen bedacht voor de uitdagingen van morgen. Schaken helpt je denkkracht verder te ontwikkelen en daarom is het schaakplein in deze regio een gouden combinatie.

Stijn Steenbakkers benadrukte het belang van die combinatie: “Het kan gewoon heel erg versterkend naar elkaar werken. Het is heel mooi om dit in de openbare ruimte neer te zetten. Dat kinderen hier vrij kunnen schaken, het makkelijk kunnen leren en ondertussen een balletje kunnen trappen, dat die combi makkelijk te maken is”.

Tijdens de opening van het schaakpleint, tevens onderdeel van de NOC*NSF Nationale Sportweek 2020, maakten de kinderen van basisschool Het Palet en Eindhovense schaakverenigingen kennis met de combinatie van de fysieke sport en denksport. Zo kregen zij een schaak clinic, basketball clinic en werd er levend MasterMind gespeeld.

Coenraad Spaans kijkt terug op een geslaagde opening: “Ik vind het fantastisch dat we dit weer doen. De combinatie tussen fysiek en nadenken, maar ook alle dingen die je uit het schaken kunt halen en gebruiken, dat is denk ik iets heel moois”.

Of ben je op zoek naar