Oldstars

OldStars, Walking Football, is een sociaal maatschappelijk project gestart door de Eredivisie in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds om 60-plussers in beweging te brengen. Sinds de officiële lancering in 2014 is dit uitgegroeid tot een succesvol maatschappelijk voetbalproject. Zo hebben bijna alle Eredivisieclubs inmiddels een OldStars team en zijn er tientallen amateurverenigingen die Walking Football aanbieden. In Eindhoven zijn er al OldStars actief bij PSV, VV Gestel, SV Unitas’59 en DBS.

Fysiek en sociaal in beweging

Het doel van OldStars is om 60-plussers zowel fysiek als sociaal in beweging te brengen. Door samen te voetballen komen de ouderen met elkaar in contact en blijven ze fitter. Voetbal wordt zo als middel ingezet om issues waar deze doelgroep mee kampt (zoals gezondheidsproblemen, geen actieve maatschappelijke rol, weinig sociale contacten, etc.) bespreekbaar te maken en aan te pakken. OldStars voetballen volgens het Walking Football principe, waarbij er niet wordt gerend om de kans op blessures te verminderen.

Spelregels

Hoe laat je ouderen samen bewegen in de buitenlucht en beperk je het gevaar van blessures? Het antwoord: walking football. Veel 60-plussers kampen met (chroni­sche) blessures of zijn niet fit waardoor ze niet (meer) of te weinig bewegen. Dit is jammer want sport en beweging kan de gezondheid van deze groep juist positief beïnvloeden. De spelregels worden ook streng nageleefd; met het oog op blessures is het niet toegestaan om te rennen en/of slidings te maken. Met Walking Football blijf je niet alleen soepel, maar voorkom je ook een sociaal isolement. Voorafgaande aan de training is er namelijk tijd om onder het genot van koffie of thee bij te praten. Lees meer over de ervaring van een OldStar.

Trainingen

Gedurende het seizoen trainen de OldStars wekelijks bij de eigen vereniging op de woensdagochtenden van 10.00 tot 11.30 uur. Uiteraard begint de ochtend met een kopje koffie en een praatje in de kantine, waarna de heren en dames om 10.00 uur het veld op gaan voor een training. De ochtend wordt ook weer in de kantine met een drankje afgesloten.

Betrokken fysiotherapeuten

Bij de voetbal amateurverenigingen in Eindhoven zijn ook een aantal fysiotherapiepraktijken betrokken (waaronder Claessens en Van de Rijt fysiotherapiepraktijk). De fysiotherapeuten voeren diverse (fit)testen uit bij de OldStars, geven voorlichtingen over verschillende thema’s zoals voeding en blessurepreventie en adviseren trainers over spelvormen en warming-up.

Andere activiteiten

Naast de trainingen spelen de OldStars ook een aantal keren per jaar een toernooi bij een BVO of bij een amateurvereniging. De teams strijden met elkaar om toernooiwinst. Ook worden er af en toe andere activiteiten georganiseerd door de teams zelf, zoals opa/oma- kleinkind training, sinterklaas/kerstvieringen, lunches, e.d.

Meetrainen?

Gedurende het seizoen kan je aansluiten bij een vereniging.

Meer weten over Walking Football of meetrainen bij een van de Eindhovense verenigingen? Neem dan contact op met Marly Litjens. Wil je starten bij PSV? Kijk dan op de website van PSV voor meer informatie.