40 graden zonder spierpijn

Eerlijk is eerlijk, ik ben nooit echt geïnteresseerd geweest in Hatha yoga. Ik heb ooit één les gevolgd en was daarna meteen genezen. Te zweverig voor deze ‘down to earth’ dame. Toch heb ik me laten overhalen om het een tweede kans te geven. Niet de gewone Hatha yoga dit keer, maar Hot yoga. De reden: ik kan wel wat ontspanning gebruiken. Bovendien ben ik onwijs toe aan vakantie, dus yoga in een studio van 40 graden schrikt me totaal niet af. Komt nog bij dat het op deze regenachtige lentedag slechts 9 graden is. Kortom: ik heb er zin in!

60 of 90 minuten

Bij de yoga studio die ik heb uitgekozen, Hot Yoga Eindhoven, is er de keuze uit een 60 en een 90 minuten durende sessie. Om te beginnen kies ik de sessie van een uur. Hopelijk houd ik dat vol. De les die gegeven wordt, is een combinatie van Bikram yoga en Absolute yoga, vertelt de instructrice. Gevalletje: ik heb de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Ik laat het maar gewoon over me heen komen.

Een ontspannen begin

Op de website staat dat op tijd komen zeer belangrijk is, 5 minuten voor aanvang van de les sluit de deur. Op zich niet erg, want dan begin je in elk geval redelijk relaxed aan de sessie. Tien minuten voor aanvang van de les neem ik plaats, op een plek waar ik de yogalerares goed kan zien, niet onbelangrijk want anders begrijp ik niets eens wat ik moet doen. Het feest kan beginnen.

Niet zo makkelijk als het lijkt

Ik dans al zo’n 15 jaar, dus ik verwacht qua lenigheid niet al te veel problemen. Al snel blijkt echter, yoga is een heel andere tak van sport. Al bij één van de eerste bewegingen, de ‘half moon’, voel ik mijn armen zwaar worden. Dat valt me toch een beetje tegen. Zeker als je ziet hoe makkelijk het eruit ziet. Aan de andere kant, ik heb wel het idee dat het nuttig is wat ik doe, dus lekker door bikkelen. Poeh! De eerste 20 minuten is het niet toegestaan om water te drinken. Daarna slechts kleine slokjes. Ik houd me hier netjes aan, al is het met moeite.

Luister naar je lichaam

Naarmate de les vordert, begint iedereen een beetje te zweten. Echter veel minder erg dan ik had verwacht. Ondanks de warmte is het prima vol te houden in de studio. Onze yogadocent wijst ons erop dat het belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren. Het is belangrijker dat je een oefening goed uitvoert, dan dat je je lichaam op de proef stelt. Dat voelt prettig. Het meeste moeite heb ik met de ademhaling, één van de belangrijkste dingen bij yoga. Ik ben niet gewend om hier op te letten, dus met sommige zwaardere oefeningen vergeet ik spontaan te ademen.

Relaxed naar huis

Aan het einde van de les, komt de ontspanning. Hierbij lukt het me wel om te focussen op mijn ademhaling en dat voel ik direct. Nog even nagenieten en dan op naar het fruit en de thee. Namasté! Helemaal uitgerust vertrek ik richting huis. Ik heb spieren gevoeld waarvan ik nooit heb geweten dat ik ze had. Toch heb ik de volgende dag geen spierpijn. Ideaal! Volgende week les 2, want één keer is geen keer. Wish me luck.

De feiten op een rijtje

Sport: Hot Yoga
Waar: HotYoga, Aalsterweg 124, Eindhoven
Wanneer: dagelijks op diverse tijden
Gemiddelde leeftijd deelnemers: 30

Publicatiedatum: 10-5-2016
Geschreven door: Anja Schenkels