7 tips om voetbalblessures te voorkomen

Voetbal, een van de meest gespeelde sporten wereldwijd. En met miljoenen dagelijkse spelers is het ook niet zo gek dat voetbal ook een van de sporten is die de meeste blessures oplevert. Maar deze blessures zijn in veel gevallen relatief makkelijk te voorkomen. Daarom geven we in deze blog 7 tips om voetbalblessures te voorkomen.

Zo voorkom je voetbalblessures

1. Blijf actief
Het voetbalseizoen duurt ongeveer van september tot mei, waardoor er dus ieder jaar enkele maanden zijn waarin er geen trainingen en wedstrijden zijn. In deze periode gaan we lekker op vakantie, doen we het rustig aan en genieten we van de zomer. Maar, door deze periode van inactiviteit vermindert de weerstand van ons lichaam. Daarom is een van de meest voor de hand liggende tips: blijf heel het jaar door sporten. Een periode van passiviteit kan betekenen dat het lichaam minder kan hebben, zodra het seizoen weer begint. Goede sporten om te combineren met voetbal zijn zwemmen, hardlopen, krachttraining en fietsen. Met deze sporten train je jouw spieren goed en bouw je ook wat uithoudingsvermogen op (of je houd dit op peil).

2. Bouw activiteit weer op
Als het seizoen weer begint, zijn er enorm veel voetballers die 'er weer tegenaan gaan' op zondag. Maar dat kan vervelende blessures opleveren. Het is niet voor niets dat professionele voetballers een hele voorbereiding hebben op het seizoen. Het lichaam moet weer uithoudingsvermogen opbouwen, gewend raken aan de belasting en voldoende tijd krijgen om van deze inspanning weer te herstellen. Dus, mijn tip: verhoog de intensiteit van je sportactiviteiten geleidelijk.

3. Een goed begin is het halve werk
Dat geldt ook bij sport. Spieren die niet goed opgewarmd zijn, scheuren en verrekken sneller, wat vervelende blessures kan opleveren. Zorg er dus voor dat je, samen met je teamgenoten, een goede warming-up doet. Die warming-up is overigens ook nodig als het warm buiten is, want de spieren zijn helaas niet volledig opgewarmd.

4. En vervolgens weer afkoelen
Is de wedstrijd afgelopen? Dan is het tijd om je lichaam ook weer geleidelijk terug te brengen in activiteit. Dat betekent, van hoge inspanning rustig terugkomen tot een normale lichaamsactiviteit. Een cooling down dus. Ga na de wedstrijd bijvoorbeeld nog rustig een rondje hardlopen rond het veld, laat dit vervolgens overgaan in een ronde wandelen. Die ronde wandelen kan trouwens ook richting de kleedkamer zijn.

5. Draag de juiste uitrusting
En dan bedoelen we niet alleen een shirt en broek, maar ook de juiste schoenen van goede kwaliteit en scheenbeschermers. Het belang van het dragen van scheenbeschermers spreekt voor zich, maar het belang van goede schoenen wordt vaak over het hoofd gezien. Veel voetballers, vooral de wat minder fanatieke, kopen 'gewoon een paar schoenen'. Dit kan echter flinke blessures opleveren. Daarom raden we het je altijd aan om goede voetbalschoenen te kopen. Wil je niet teveel uitgeven? Kijk dan naar een website met sportaanbiedingen waar je de beste merken voor scherpe prijzen kan vinden.

6. ‘You gotta stay hydrated!’
We weten het eigenlijk allemaal heel goed, goed drinken is altijd belangrijk. Helemaal als we aan het sporten zijn. (Lichte) uitdroging kan onder meer kramp, oververhitting en desoriëntatie veroorzaken.

7. Luister naar je lichaam
Een veel gehoorde uitspraak op het voetbalveld is 'het gaat wel', na een harde tackle of botsing. Als je écht geen pijn hebt, is dit totaal geen probleem. Maar let op dat je niet door de pijn heen gaat voetballen. Wanneer je door de pijn heen speelt, overbelast je jouw lichaam. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat die zeurende pijn in je kuit nog vele malen erger wordt.

Tot zover onze tips. Hebben we er nog een gemist? Of heb jij hele goede andere informatie voor sporters en voetballers? Laat het ons weten of geef feedback aan de zijkant van deze webpagina.

Publicatiedatum: 28-03-2019
Geschreven door: Siem van Dongen
Functie: eigenaar Van Dongen Online.