Als één man achter vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal, een van de snelst groeiende sporten in Nederland. En niet alleen in Nederland, het is een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Oké, het is natuurlijk geen echte sport, maar een tak van sport. Daarnaast is het natuurlijk ook iets dat we niet echt serieus kunnen nemen...vrouwenvoetbal. Ondanks de enorme groei in ledenaantallen, heb ik het idee dat de acceptatie van vrouwenvoetbal nog een beetje achter blijft. Met 132.000 vrouwelijke leden in voetbalverenigingen is het aantal voetbalsters in Nederland de laatste tien jaar bijna verdubbeld. Misschien wordt het tijd dat we vrouwenvoetbal serieus gaan nemen en er minder lacherig gedaan wordt, wanneer een stel vrouwen in een voetbaltenue over het voetbalveld heen raast? Misschien levert het ons nog wel een mooi feestje op!?!

‘Laat de leeuwin niet in haar hemdje staan!’

Ik kan wel zeggen dat ik vind dat het tijd wordt dat er meer aandacht wordt geschonken aan vrouwenvoetbal, maar iets in mij zegt dat ik dit niet zelf voor elkaar zal krijgen. Misschien kan de KNVB een goedbedoelde campagne starten om het vrouwenvoetbal meer onder de aandacht te brengen, maar ondanks een heleboel goede bedoelingen, voorspel ik dat dit slecht bekeken promotiefilmpje op YouTube voor vrouwenvoetbal niet veel teweeg zal brengen. Wat volgens mij wel werkt om heel Nederland achter vrouwenvoetbal te laten staan? Boek succes! Nederland is namelijk een land met een topsportmentaliteit en als je wint staat iedereen achter je. Met het EK 2017 in eigen land in het vooruitzicht en de mindere prestaties van ons mannenteam (ik vertrouw overigens wel op een goede afloop) lijkt me dit een mooi moment om vol in te zetten op vrouwenvoetbal.

Oranje Leeuwinnen

Een korte zoektocht naar de resultaten van de dames in Oranje (bijnaam ‘Oranje Leeuwinnen’) drukt me met mijn neus op de feiten, ik ben niet erg goed op de hoogte van de prestaties van onze dames. Zo plaatsten onze dames zich in 2009 voor de halve finales van het EK. Een nog betere prestatie, die eveneens zeer hoopvol is voor de toekomst, werd afgelopen zomer geboekt door het damesteam Onder 19 (zullen we die dan meer ‘Oranje Welpen’ noemen?). Zij wisten in de finale wél van Spanje te winnen en werden in Noorwegen Europees Kampioen. Nu kan het zijn dat ik onder een steen heb geleefd deze zomer, maar ik had geen flauw benul van deze prestatie. Misschien dat er deze zomer meer aandacht is voor de deelname van onze Leeuwinnen aan het WK in Canada, om vervolgens twee jaar later met zijn allen het feest compleet te maken tijdens het EK in eigen land (helaas is Eindhoven geen speelstad), waar ongetwijfeld een deel van het succesteam van Onder 19 jacht gaat maken op een nieuwe titel.

‘A Good Practice (1)’

22 april vindt het Cruyff Court kampioenschap voor meisjes uit Eindhoven plaats op het Cruyff Court op het Arnaudinaplein. Een Cruyff Court kampioenschap is een scholentoernooi voor basisscholen. Wereldwijd zijn er bijna 200 Cruyff Courts verspreid over vijftien landen, die er voor zorgen dat jongeren in hun buurt een goede plek hebben waar ze kunnen voetballen. Op ieder veld hangt een bord met 14 spelregels, tijdens de Cruyff Court kampioenschappen staat de regel ‘Heb respect voor de ander’ centraal! Naast de Cruyff Court kampioenschappen bestaat ook nog het Cruyff Foundation Community Program, waarbij jongeren tussen de 14 en 21 jaar in 8 weken opgeleid worden om een eigen evenement te organiseren op het Cruyff Court van hun eigen buurt.

‘A Good Practice (2)’

Omdat ik niet kan kiezen, schotel ik deze keer twee ‘good practices’ voor, een over voetbal en een over een andere sport. Deze inspirerende publicatie van Vice (vergeet vooral niet op de link te klikken!) laat zien dat het mogelijk is om meisjes te laten sporten in gebieden waar meisjes eigenlijk niet mogen sporten. Het is een verhaal over een man die een skateschool is begonnen in Afghanistan, waar hij meisjes kan laten sporten en dit combineert met onderwijs. 

Publicatiedatum: 17-4-2015
Geschreven door: Gastblogger Bram van Beugel