Game, set, match en naar de fysiotherapeut

In Nederland slaan meer dan een miljoen mensen regelmatig een balletje. Uit een onderzoek van de International Tennis Federation (ITF) en de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) bleek dat tennissers over het algemeen een betere conditie en sterkere botten en spieren hebben dan normaal actieve mensen. Daarnaast is tennis geschikt voor alle leeftijden. Een goede sportkeuze dus, ook als je op leeftijd bent.

210.000 blessures

Als sportfysiotherapeut krijg ik regelmatig te maken met geblesseerde tennissers. In Nederland ontstaan gemiddeld 210.000 tennisblessures per jaar. Veel mensen zullen nu gelijk denken aan een tenniselleboog, maar bij 95% van de patiënten met een tenniselleboog heeft hun blessure niets met tennis te maken. Sterker nog, ze tennissen vaak niet eens! De meeste tennissers krijgen blessures aan hun schouder, elleboog of onderbeen/achillespees en vaak ontstaan deze blessures geleidelijk. Overbelasting, vermoeidheid, gebrek aan warming-up of een verkeerde techniek is in veel gevallen de oorzaak van de blessure. Zorg dus dat je goed voorbereid de baan op gaat.

5 tips om blessures te voorkomen

  1. Zorg voor goed materiaal (racket, ondergrond, schoeisel, kleding, ballen).
  2. Neem de tijd voor een goede warming-up en vergeet ook de cooling-down niet.
  3. Bouw je tennisbelasting geleidelijk op en zorg dat je belasting klopt bij jouw mate van belastbaarheid.
  4. Train niet alleen maar op de tennisbaan, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan je kracht, snelheid, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen.
  5. Zorg voor een goede balans tussen inspanning en rust.

Meer informatie?

Wil je meer weten over tennis en het voorkomen van blessures? Neem dan eens een kijkje op de sites van het KNLTB, Sportzorg of VeiligheidNL. Heb je al een blessure of wil je meer weten over een verantwoorde training? Neem contact op met een sportfysiotherapeut of ga langs bij een sportarts. Ben je enthousiast geworden over tennis? Ga dan eens langs bij een van de Eindhovense tennisverenigingen voor een kennismaking!

Publicatiedatum: 4-6-2015
Geschreven door: Linda van Maanen
Functie: Sportfysiotherapeut MSc