Getest: Aerial Silks bij Winged Acrobatics

Aerial Silks, het zegt je misschien weinig of helemaal niets en toch is de kans groot dat je het kent. Namelijk uit het circus, van Cirque du Soleil of van acts uit Holland’s Got Talent. Dat je dit ook zelf als sport kan doen, wist ik tot vorige week niet. Maar het kan en nog in Eindhoven ook. Dat is best bijzonder want het wordt maar op een paar plaatsen in Nederland aangeboden. Ik ben altijd in voor het proberen van een nieuwe sport, maar ik ben zelf meer een balsporter dan een turnster. Deze introductieworkshop zag ik dus met gezonde spanning en vooral ook veel zin tegemoet.

Het moment van de waarheid

Het is zaterdagmiddag en ik stap binnen bij één van de gymzalen van Fontys Sporthogeschool. Kimberley is de eigenaresse en docente van Winged Acrobatics. Met haar heb ik de afspraak gemaakt om mee te komen doen met een introductieworkshop. Ik heb van tevoren een documentje met informatie toegestuurd gekregen van Kimberley, dus ik heb mij zo goed mogelijk voorbereid. Dat voorbereiden zit hem met name in het mentale deel, want verder zijn alleen een goed aansluitende lange broek en shirtje nodig.

Workshops voor iedereen

Kimberley biedt introductieworkshops aan voor iedereen die Aerial Silks een keer wil uitproberen of overweegt een cursus te volgen. De groep waarmee ik de les volg, bestaat dus uit allemaal mensen die deze sport nog nooit eerder hebben gedaan. Dat stelt me gerust en maakt het ook leuk, omdat je dezelfde nieuwe ervaring deelt. Mijn groep bestaat uit dames, maar in de groepen voor en na ons zitten ook heren. Ook de leeftijd van de deelnemers in de groepen varieert van een jaar of 14 tot 58 jaar. Iedereen kan op eigen niveau deelnemen.

We beginnen met een warming-up op muziek en een aantal pittige krachtoefeningen. Meteen is duidelijk dat je van deze sport heel sterk wordt. In de zaal liggen dikke matten en daarboven hangen vanaf het plafond lange blauwe doeken. We maken groepjes van twee tot drie personen en verdelen ons over de matten.

Het echte werk kan beginnen

We beginnen met een belangrijke basisoefening, namelijk het staan in de doeken. Je moet het doek op een bepaalde manier een aantal keer om je voet wikkelen en kan er vervolgens met je hele gewicht op steunen. De eerste paar keer is het een beetje een gevecht en lijkt het erop dat ik mezelf aan het mummificeren ben. Al snel wordt het gelukkig makkelijker en ziet het er ook meteen een stuk beter uit. Als iedereen het een beetje onder de knie heeft, gaan we verder. Kimberley legt stapsgewijs uit hoe je vanuit de staande houding tot de zittende houding komt. Nu begint het echt leuk te worden en blijkt dat je al vrij snel iets zelfstandig in de doeken kunt.

Ondersteboven

We gaan verder met iets dat er vrij spectaculair uitziet, namelijk het ondersteboven in de doeken hangen. Bij Kimberley ziet het er simpel uit, maar ik verwacht dat het gaat tegenvallen. Omdat we beginners zijn, worden we gelukkig geholpen met een knoop in de doeken. Bij deze oefeningen blijkt dat je elkaar echt nodig hebt in deze sport. Je moet elkaar coachen en hulp verlenen. Als je ondersteboven hangt is het onthouden van de te doorlopen stappen namelijk opeens niet meer zo simpel. Met hulp van de knoop blijkt de oefening makkelijker dan verwacht. Ik begin wel wat vermoeidheid in mijn armen te voelen, maar het hangen op zich kost weinig kracht.

Dans in de lucht

Vanuit de houding ondersteboven mogen we verschillende variaties maken, zodat er een soort dans in de lucht ontstaat. Kimberley doet alles stapsgewijs voor en we krijgen daarna steeds tijd om het zelf te oefenen. Nou ziet die dans er bij ons nog niet bepaald soepel uit, maar het idee is er. Waar het doek bij de eerste oefeningen nog prima aanvoelde, zit er nu ook een oefening bij waarbij het doek flinke druk uitoefent op je bovenbeen. Niet erg prettig, maar het hoort erbij om deze houding aan te kunnen nemen. Gewoon blijven lachen, want foto’s maken mag tijdens deze les.

Een positieve verrassing

We sluiten de les af met een cooling down met stretchoefeningen. Ik ben positief verrast door deze les. Ik had niet verwacht na 1,5 uur al zoveel geleerd te hebben en zelfstandig een aantal poses in de doeken te kunnen uitvoeren. Om mee te kunnen doen, moet je vooral wat kracht in je armen hebben en niet bang zijn om ondersteboven te hangen.  Maar ik denk dat ik bewezen heb dat je absoluut geen turnster hoeft te zijn. Ik heb het idee dat ik een goede work-out heb gehad en vond het leuk om samen met anderen deze nieuwe ervaring op te doen. En last but not least levert zo’n les toch wat leukere foto’s op dan de gemiddelde voetbal- of tennistraining.

Tegen de meetlat

Instapniveau: ***
Je moet het aandurven iets nieuws te proberen waarbij je op jezelf, elkaar en de doeken moet vertrouwen.

Moeilijkheidsgraad sport: ***
Spierkracht, Lenigheid, en balans komen van pas. Daarnaast moet je niet bang zijn voor hoogte en om ondersteboven te hangen.

Sfeer: ****
Omdat je tijdens de proeflessen met allemaal nieuwe mensen start, is het heel laagdrempelig en hoef je niet bang te zijn iets niet te kunnen. Je oefent in kleine groepjes en staat dus nooit in het middelpunt van de belangstelling. Kimberley is erg enthousiast en geeft goede technische uitleg en ondersteuning.

Effectiviteit: ***
Na een les Aerial Silks heb je een goede krachttraining achter de rug, waarbij je zowel je handen, armen, benen, buik als rugspieren traint.

De feiten op een rijtje

Sport: Aerial Silks
Sportaanbieder: Winged Acrobatics
Waar: Fontys sporthogeschool, Theo Koomenlaan 1
Wanneer: Maandag- en donderdagavond

Website: wingedacrobatics.nl
Gemiddelde leeftijd deelnemers: zeer uiteenlopend
Kosten: Een introductieworkhop van 1,5 uur kost € 15,-. Een complete cursus van 8 lessen van een uur kost € 95,-.

Ook een les Aerial Silks volgen? Meld je aan via de website.

Publicatiedatum: 13-9-2019
Geschreven door blogger: Eva Sanders
Functie: Projectleider Sportregie en Sportleerbedrijf Eindhoven Sport