HandbikeBattle 2018: Kaunertaler gletscher klim

Wat? De HandbikeBattle 2018! Een sportieve handbikewedstrijd in Oostenrijk tussen handbiketeams van revalidatiecentra en voor individuele deelnemers, in totaal 130 deelnemers. Het strijdtoneel is de klim richting de Kaunertaler gletscher in Tirol in Oostenrijk. Een klim van 20 kilometer op een hoogte van 2150 meter. Een waardige uitdaging voor handbikers van alle niveaus. Voor sommigen een pure wedstrijd voor anderen de sportieve uitdaging van het jaar.

Team Libra

Het team de Libra bikers (afkomstig van revalidatiecentrum Libra Revalidatie & Audiologie locaties Blixembosch en Leijpark) bestaat uit zes top deelnemers: Danielle van Hooff, Toos van Mierlo, Jan-Willem van Gog, Dennis Verkuijlen, Marieke van Driel en Marien Verhagen. Ieder zo verschillend en allen met hun eigen beperkingen gaan zij de uitdaging aan.

De dagen voor de battle

Maandag. De hoofdsponsor van de HandbikeBattle Hollister BV, geeft ieder jaar een workshop met het thema klimmen en bochtentechniek. De deelnemers krijgen bij deze workshop al direct een pittige klim voor hun kiezen, waarbij ze tips en tricks krijgen aangeboden van het ervaren team Move Forward, waaronder paralympisch kampioen Jetze Plat. De eerste ontmoeting met de berg is pittig maar onze Libra Bikers lijken nog optimistisch!

Dinsdag is de laatste dag vòòr de HandbikeBattle dag! Dit trainingsmoment wordt georganiseerd door ons eigen begeleidersteam van de Libra Bikers. Vandaag mogen de Libra Bikers de start tot 5.4 kilometer gaan beklimmen. Een route waarbij vlakkere stukken worden afgewisseld met verraderlijk steile stukken van 12% stijgingspercentage. Wederom voldaan komen de Libra Bikers over de eindstreep na 5.4 kilometer. Ieder wetende dat ze pas weer in hun handbike zouden zitten wanneer de HandbikeBattle gaat beginnen.

Woensdag. De rustdag! Met als weersverwachting regen, kunnen de deelnemers een relaxte dag met familie en vrienden doorbrengen. Na het avondeten krijgen alle deelnemers nog de laatste briefing voor de Battle dag en een peptalk van niemand minder dan Epke Zonderland!

Battledag

Donderdag, The Day! De dag van de HandbikeBattle 2018. Rond 8.30 uur gaan de Libra Bikers op pad naar de start van de HandbikeBattle. Ze mogen zich opstellen in vier verschillende vakken. Om 9.15 uur klinkt het eerste startsein voor de eerste groep. Toegejuicht door familie, vrienden, buddy’s en lokale toeschouwers beginnen zij aan de lange klim van 20 kilometer tot 2150 meter hoogte, op weg naar de finish! Het doel voor onze Libra Bikers is allen om boven te komen, zonder een echte eindtijd in gedachten te hebben. Belangrijk is dan ook dat iedereen op zijn eigen tempo en kunnen naar boven fietst, zonder zich te laten beïnvloeden door andere deelnemers. Hierbij was de rol van de buddy erg belangrijk! En wat hebben de Libra bikers het goed gedaan! Met de volgende tijden zijn onze deelnemers gefinisht. Danielle: 4:00:41 uur, Marian: 4:27:17 uur, Jan-Willem: 3:18:52 uur, Toos: 4:12:05 uur, Dennis: 1:19:42 uur en Marieke: 2:12:13 uur. De finish bruiste van euforie, knuffels en felicitaties en er werd flink gefeest. De dag werd afgesloten met een Heroes Party!

In beweging blijven

Vrijdag: De laatste dag krijgen de Bikers een presentatie met vele mooie initiatieven die er zijn om na de HandbikeBattle in beweging te kunnen blijven. Want wat ga je doen nadat je minstens een half jaar zo intensief met een vaste groep hebt getraind voor een gezamenlijk doel? Tijdens het avondeten krijgen zowel de Libra Bikers als de begeleiders een ontroerende speech van elkaar te horen over het afgelopen half jaar. Het is mooi om te zien dat een groep met totaal verschillende individuen in zo’n korte tijd een hecht team kan worden! Na deze mooie woorden was het tijd voor de prijsuitreiking, want ondanks dat het niet bij iedere deelnemer gaat om winnen, is en blijft de HandbikeBattle een wedstrijd. Er worden prijzen uitgereikt per classificatie groep, voor de top 3, de snelste man en vrouw overall, voor de Rookie of the Year, klassement voor de centras en voor de beste stijger. Waarbij onze eigen Libra Biker Dennis Verkuijlen de snelste e-biker is, super! Als team eindigen we achtste. Na de prijsuitreiking barst al snel de Gold Party los!

Trots

De laatste ochtend neemt iedereen afscheid van elkaar na het ontbijt. Waarbij sommige al aan de lange autorit terug naar Nederland beginnen en andere nog lekker een paar dagen vakantie blijven vieren in Oostenrijk. Ik denk dat we terug kunnen kijken op weer een mooie editie van de HandbikeBattle 2018 en dat iedere Libra Biker trots op zichzelf mag zijn op zijn prestatie. Ik weet dat wij dat als begeleidersteam zeker zijn!

Publicatiedatum: 20-6-2018
Geschreven door: Gastblogger Anne Boidin
Functie: Bewegingsagoog Libra Revalidatie & Audiologie