Hoe yoga topsporters helpt

Waarom (top)sporters yoga en in het bijzonder Hot Yoga, als een essentieel onderdeel zien van hun training.

Voetballer Albert Gudmundsson speelt momenteel bij PSV. Hij is met yoga begonnen om zijn flexibiliteit te verbeteren. Hij ontdekte echter dat het meer positieve effecten had. Gudmundsson: ''Ik ontdekte dat het me ook hielp om fitter en sterker te worden en blessures te voorkomen.” Yoga is steeds belangrijker aan het worden voor mensen die op professioneel- of amateurniveau trainen. Het is een aanvulling op hun normale training, niet alleen voor de fysieke, maar juist ook voor de mentale voordelen. Het is zelfs zo dat uit recent onderzoek van Mark Singleton (schrijver van ‘Yoga Body, the origins of modern posture practice'), blijkt dat de moderne yogastijlen dichter liggen bij de trainingsschemas van sporters dan velen zich kunnen voorstellen. Veel van de huidige yogahoudingen hebben meer overeenkomsten met de 19e-eeuwse fitness en gezondheidstraining dan met oude yogapraktijken.

Oud en nieuw

Singleton licht de complexiteit van de herkomst van de moderne fysieke oefeningen toe, als hij schrijft “The history of modern physical culture overlaps and intersects with the histories of para-religious 'unchurched' spirituality; Western esotericism; medicine, health, and hygiene; chiropractic, osteopathy, and bodywork; body-centered psychotherapy; the modern revival of Hinduism; and the socio-political demands of the emergent modern Indian nation (to name but a few)." Hij concludeert echter dat moderne yogastijlen een mix zijn van oude tradities en nieuwe visies, zonder aan waardigheid of spirituele diepvang te verliezen. Hot Yoga is een sterk voorbeeld van hoe yoga en fysieke sport gemengd zijn. Ongeacht welke yogastijl mensen fijn vinden, het is duidelijk dat mensen die fysieke yoga beoefenen, allemaal een aantal voordelen ervaren.

Yoga en zwemmen

“Yogabeoefening en specifiek de ademhalingstraining, hielp me bij de 50 meter vrije slag,” zegt een voormalige Nederlandse Olympische zwemmer. “Ik heb door yoga ontdekt hoe ik mijn ademhaling kon reguleren, waardoor ik mijn adem een tijd in kon houden, voor ik weer opnieuw moest ademen. 98% geven liever dan 100% heeft me geholpen het maximum van mijn potentieel te bereiken. Ik heb van mijn coach geleerd hoe ik de 50-meter vrije slag kon zwemmen met minder slagen om zo snel te gaan als ik kon. Hetzelfde doen met minder slagen is efficienter.”

Yoga en voetbal

Voetballer Gudmundsson ziet ook de voordelen van yoga ademhaling. “Wanneer er 20.000 mensen in het publiek je uitjoelen, dan moet je in staat zijn om je af te sluiten, op jezelf te focussen en door te gaan.” zegt hij, “Yoga zorgt voor een heldere en opgeruimde geest, iets wat werkelijk ondergewaardeerd is voor een professionele sporter.”

Yoga en hardlopen

Anne-Lize Hoftijzer, hardloopster en lid van een vrouwen roeiteam, dacht dat yoga alleen voor lenige mensen was. Nu ziet ze het anders. Voor mensen die sporten doen als hardlopen, roeien en fietsen, denk ik dat flexibiliteit geen doel op zich zelfs is. Hot Yoga combineert kernstabiliteit, flexibiliteit en ademhaling. Ik leer hoe de verschillende delen van mijn lichaam samenwerken en hoe ze elkaar aanvullen. Ik begrijp nu hoe ik een deel van mijn lichaam kan ontspannen, terwijl ik een ander deel gebruik, wat heel belangrijk is bij het roeien.”

Yoga en fitness

Miranda van Boven, CrossFit-, Bootcamp- en fitnesster zocht ook een balans tussen ontspanning en inspanning. Dit vind ik bij Hot Yoga,” zegt ze. “Hot Yoga geeft me een diepe spierontspanning, die mijn spieren helpt zich te herstellen èn het zorgt voor stretchen van de spieren om ze flexibeler te maken. Het helpt de afvalstoffen uit mijn lichaam af te voeren na vele uren van training, het kalmeert mijn geest en het verbetert mijn concentratie.”

Yoga en vrachtwagen rijden

Vrachtwagenchauffeur Marcel van de Laar zit lang achterelkaar. Dit legt een zware belasting op zijn onderrug en zorgt voor veel pijn. Massages en fysiotherapie hielpen niet, dus probeerde hij Hot Yoga. “Na een paar lessen voelde ik mij veel beter en waren mijn gewrichtspijnen en klachten verdwenen. Hij vindt dan ook dat yoga opgenomen zou moeten worden in de CAO van de transportsector. “Ik denk dat dat veel pijn lijden èn gemeenschapsgeld zou besparen.”

Yoga en een eigen bedrijf

Joni Beysens, bedrijfseigenaar en hardloopster is heel duidelijk over de positieve effecten van yoga voor haar. “Met Hot Yoga en hardlopen kan ik mijn leven managen! In mijn drukke leven als zelfstandig ondernemer, gediagnosticeerd met ADHD, hyper-sensiviteit en een milde vorm van autisme, wilde ik voor mezelf meer rust in mijn hoofd en in mijn lijf.” Het werkt voor Beysens: “Mijn geest wordt leger en ik voel me rustig. Tijdens het hardlopen merk ik de verbeteringen,” zegt ze. “Ik kom veel verder, heb meer controle over mijn lichaam, inclusief mijn ademhaling. Ik kan mijn voeten beter gebruiken en ik doe alles veel bewuster. Nu, als ik niet verder kan of me onprettig voel, focus ik op de binnenkant van mijn lichaam, zoals ik doe tijdens de yogales. Dan kan ik weer verder.”

Spiritualiteit

Alle mensen, die voor dit artikel geïnterviewd zijn, zijn het erover eens dat het doen van yoga hun concentratie verbeterd heeft. Verder helpt yoga hen bij het voorkomen van blessures bij het sporten en combineert het ontspanning en training, zodat het duurzaam te combineren is. Duidelijk is dat de focus op de houding van het lichaam en de ademhaling in de moderne yoga-oefeningen diep inwerkt op het lichaam en de geest, wat ervoor zorgt dat de yogabeoefenaar dichterbij zijn eigen natuur, de omgeving en de natuurlijke orde van dingen komt. Sommige noemen dit spiritualiteit.

Deze blog is vertaald uit het Engels door: Michelle Zijlstra

Publicatiedatum: 15-05-2017
Geschreven door: Gastblogger Natasha Gunn
Functie: Yogadocent. Geeft momenteel Hot Yoga en Vinyasa flow bij Hot Yoga Eindhoven.