“Ik ben de lijm binnen het team”

Komend weekend aan de start bij Kings of Archery: Rick van den Oever oftewel ‘James’ voor teamgenoten. Vernoemd naar Rick James. Waarom? Niet omdat er zoveel gelijkenissen zijn, maar omdat hij toevallig een nummer van de artiest luisterde tijdens een training. Extra handig: hij kan zo eenvoudig onderscheiden worden van de andere Rick in het team: Rick van der Ven. Rick van den Oever is boogschutter. Hij gaat dit weekend de strijd aan bij Indoor-Sportcentrum Eindhoven tijdens het grootste indoor handboogevenement van Nederland. Wij vroegen hem het hemd van het lijf over zijn sport en het leven naast de sport.

Hoe het allemaal begon

Rick van den Oever begon zijn sportleven ooit met voetbal en tennis. Maar toen ontdekte hij op zijn negende tijdens een feestje het boogschieten en vroeg zijn ouders of hij ook deze sport mocht gaan beoefenen. Van den Oever: “Al snel bleek dat ik er goed in was. Ik stopte er steeds meer tijd in en moest op een geven moment een keuze maken. Drie sporten is natuurlijk wel veel. Eerst viel tennis af en later ook voetbal. Niet meteen, want boogschieten is als je net begint niet zo’n actieve sport, daarom vonden mijn ouders het beter als ik er nog een andere sport naast deed. Toen de krachttraining en conditietraining erbij kwam, veranderde dat.” Rick had talent, in 2004 stond hij al in Jong Oranje. Sinds 2008 is hij fulltime met boogschieten bezig en in 2012 behaalde hij zijn eerste grote succes: tijdens het EK werd hij met zijn team Europees Kampioen en sleepten ze het olympisch startbewijs binnen. Dit was zeker niet de laatste prijs die hij won, zo won hij hierna met zijn team zilver op het WK in het Turkse Antalya in 2013.

Altijd boogschieten

Rick traint zo’n 6 dagen per week, meestal begint hij al om 9 uur ’s ochtends op Papendal. En dan niet een uurtje, maar zo’n 4 of 5 uur effectief, met daartussen nog tijd om te rusten en te lunchen natuurlijk. Van den Oever: “We beginnen meestal met 3 tot 4 uur techniektraining, daarna nog 1 uur fysieke training, dit is vaak krachttraining. Daarbuiten doet iedereen zijn eigen conditietrainingen (fietsen, roeien of hardlopen bijvoorbeeld) of mentale training.” Maar dat wil niet zeggen dat een boogschutter daarna klaar is met de sport: “Bewust en onbewust ben ik altijd met boogschieten bezig. Als ik niet aan het trainen ben, ben ik met onderhoud van mijn materiaal bezig, geef ik clinics of workshops. Bovendien houd ik altijd rekening met mijn sport. Ik eet natuurlijk wel ooit friet, maar ik moet wel fit blijven, dus probeer ik over het algemeen gezond te eten. Natuurlijk doe ik ook leuke dingen om even weg te zijn van het schietwereldje. Maar als ik bijvoorbeeld naar de bioscoop ga, let ik er wel op dat ik niet te laat thuis ben, zodat ik de volgende dag fit ben bij de training.” Toch vind Van den Oever zichzelf geen echte boogschieter. “Sommige boogschutters vinden de sport perfect bij hen passen. Ik vind boogschieten zelf leuk, maar als ik goed was geweest in een andere sport, was ik misschien daar in doorgegaan. De zelfontplooiing en zelfontwikkeling die bij het boogschieten komen kijken, die drijven me.“

De lijm die het team verbindt

De grote kracht van Rick van den Oever is zijn sociale karakter, vertelt hij. “Binnen het boogschieten, heb je net als bij veel andere sporten veel verschillende karakters, introverte mensen, extraverte mensen. Het is een individuele sport, maar ook een teamsport. Dat is soms lastig, want al die verschillende karakters moeten er toch staan als één team. Ik ben in ons team van 6 schutters de lijm die de teamleden verbindt. Ik kan de verschillende teamleden bij elkaar brengen en dat kan soms op belangrijke momenten het verschil maken, vooral als het echt spannend wordt.”

Foto: Dion Huiberts

Publicatiedatum: 12-11-2018
Geschreven door: Anja Schenkels