Judoka Keightley Watson: “Iedereen kan winnen”

Keightley Watson (17 jaar) begon met judo rond 2006 in Nieuw Zeeland. Hij was toen pas vijf jaar oud. Sinds die tijd heeft hij een heleboel successen bereikt als judoka. Het meest trots is hij op de zilveren medaille die hij afgelopen jaar won in China bij de Macau Asian Cup onder de 21 jaar in de mannen junioren boven de 100 kilo. Dit weekend komt Watson uit voor Nieuw Zeeland tijdens het Matsuru Dutch Open Espoir in Indoor-Sportcentrum Eindhoven. We stelden hem een aantal vragen over zijn carrière, Nederland en het aankomende toernooi.

Het belang van winnen

De laatste keer dat Keightley Watson in Nederland was voor het Matsuru Dutch Open Espoir, won hij een gouden medaille. Hij is dus zeker een judoka om rekening mee te houden dit weekend. Watson: “Ik ga voor een podiumplaats”. Desondanks is winnen niet het enige dat belangrijk is voor Keightley Watson: “Ik denk dat alle judoka’s een wedstrijd in gaan om te winnen, maar de wetenschap dat ik alles heb gegeven en niets heb laten liggen op de mat, is voor mij net zo belangrijk als het winnen van een medaille.” Maar wie is nou zijn grootste concurrent? Op dit niveau is je grootste concurrent de judoka die tegenover je op de mat staat. Iemand die het gevecht wil winnen. Je kunt niets als vanzelfsprekend beschouwen, wat iemand in het verleden ook gepresteerd heeft en hoe veel of weinig ervaring hij ook heeft. Iedereen kan winnen.”

Nederland

Ondanks dat Watson nu aan de andere kant van de wereld is, voelt hij zich heel erg thuis in Nederland. “Iedereen die ik ontmoet heb, is heel aardig. Ze helpen me met alles. Dat valt mij op, maar het is zo logisch voor Nederlanders. Nederland is een tweede thuis voor mij en niet alleen vanwege het land. De judoka’s waarmee ik train hier en hun familie beschouw ik als mijn familie. Dat is heel fijn. Het maakt het ook makkelijker voor mijn familie in Nieuw-Zeeland. Ze weten dat andere mensen me helpen, ondanks dat ik het grootste deel van de tijd alleen ben hier. Dat wordt heel erg gewaardeerd door ons allemaal.”

Eindhoven

Wat vindt Keightley van Eindhoven? “Ik ben alleen in Eindhoven geweest om te trainen of wedstrijden te spelen, dus ik heb nog niet de kans gehad om de stad, de cultuur en de lifestyle te ervaren in Eindhoven. Dat staat nog op mijn to-do-lijst.”

Publicatiedatum: 11-01-2019
Geschreven door: Anja Schenkels