Klaar met voetbal? Deze 3 sporten moet je checken!

Voetbal, hockey, basketbal, waarschijnlijk kun je zo tien vrienden noemen die hun weekend vullen met deze sporten. Maar heb je ook ooit van slackline gehoord? En wist je dat frisbeeën niet alleen een strandspelletje is, maar ook wereldwijd een wedstrijdsport? Beweging is goed voor je gezondheid en daarom is het belangrijk dat jongeren een sport vinden die bij hen past, benadrukt Sjors Spanbroek, docent bij Summa Sport. Hieronder drie sporten die minder voor de hand liggen, maar absoluut het checken waard zijn.

Slackline: balans houden en vette moves

Wat krijg je als je een koorddanser kruist met een acrobaat? Het klinkt als een flauwe mop, maar dit is de beste manier om slackline te omschrijven. Misschien heb je er al eens van gehoord, de sport is namelijk flink in opkomst sinds vorig jaar. Slackline is bedacht door lokale klimmers in de Amerikaanse Yosemite Valley die het leuk vonden om te balanceren en trucs uit te halen op een brede kunststofband. Andere klimmers pikten dat op en verspreidden hun acrobatiekkunsten over de rest van de wereld. Een spectaculaire bezigheid en het mooie is: na een korte clinic kun jij het ook! Oké, misschien niet zo goed als de jongens en meisjes in de video hiernaast, maar na enige oefening kun je al meer dan je denkt.

Frisbee: van taartdeksels gooien tot topsport

Frisbeeën? Is dat niet een spelletje met een schijf? Overgooien op het strand? Ja dat ook, maar het is veel meer dan dat. Wist je dat er in Nederland maar liefst 25 frisbee-verenigingen zijn en 1300 mensen die de sport in wedstrijdvorm beoefenen? Ruim 35 jaar geleden is de frisbee uit de Verenigde Staten naar Nederland over komen waaien. Sindsdien is de sport alleen maar groter geworden. Over het ontstaan van de frisbeesport bestaan verschillende theorieën. De meest aannemelijke: studenten van de Amerikaanse universiteit Yale ontdekten rond 1920 dat de deksels van taartenfabrikant Frisbie Pie Company een mooie baan aflegden als je ze onder de juiste hoek in de lucht gooit. Later werd de schijf nagemaakt en geperfectioneerd, zodat er nog beter mee gegooid kon worden. Voor wie het ziet zitten: Eindhoven heeft een eigen ultimate frisbee club, Vertigo. Nog niet overtuigd? Check tien spectaculaire ultimate frisbee momenten in de video hiernaast.

Freerunning: als een ninja door de stad

Het idee achter freerunning is dat je als het ware één wordt met de omgeving waarin je loopt. Freerunning is een spectaculaire manier van hardlopen en een manier om je snel en soepel voort te bewegen door een stedelijk gebied. Niets staat freerunners in de weg. Er zijn geen obstakels, want alles in de omgeving is onderdeel van het traject. De beginselen van deze sport zijn terug te vinden bij krijgers van oude Afrikaanse stammen die het gebruikten in hun dagelijkse training. De techniek werd later losjes opgepikt door een Franse marineofficier en doorontwikkeld tot een ontsnappingstechniek die hij toepaste in de Vietnamoorlog. Freerunning houdt je zeker fit. En je kunt er lang over praten, maar eigenlijk moet je het gewoon zien. Of beter nog: je moet het doen.

Koningsspelen 2015

Bewegen is belangrijk voor je gezondheid, maar het moet vooral ook leuk zijn. De Koningsspelen vormen een mooi moment om naast bekende sporten zoals voetbal en hockey ook minder bekende sporten onder de aandacht te brengen. Dit helpt jongens en meisjes enthousiast te krijgen voor sport en dat vergroot de kans dat zij er de rest van hun leven plezier aan beleven. Vorig jaar waren de Koningsspelen al een lokaal en nationaal succes en dit jaar wordt het nóg beter en leuker. Summa Sport organiseert de Eindhovense Koningspelen in samenwerking met Sportformule Eindhoven op Sportcomplex Eindhoven-Noord. Vrijdag 24 april is het zover. De opbrengsten van de dag gaan net als vorig jaar naar De Humanity Foundation, een initiatief dat bijdraagt aan een beter toekomstperspectief voor kinderen in Ghana.

Deze blog is ook verschenen op Summa Blogt.

Publicatiedatum: 7-4-2015
Geschreven door: Gastblogger