Krav Maga: kom maar op als je durft!

Krav Maga, het is waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende keuze als je op zoek bent naar een nieuwe sportieve uitdaging. Officieel is het zelfs niet eens een sport, maar een zelfverdedigingstechniek, gebaseerd op de werkelijkheid. Toen ik van iemand de tip kreeg om het eens te proberen, was ik wel gelijk nieuwsgierig. Actief bezig zijn en je tegelijkertijd leren verdedigen, een mooie combinatie. Bovendien zouden de technieken niet zo moeilijk onder de knie te krijgen zijn als bij bijvoorbeeld Aikido. Ik nam de proef op de som.

Getest: Krav Maga bij Powerhouse 040

Het was een dag waarop alles mis ging. Zo’n dag waarop je de hele dag van hot naar her rent, zonder ook maar vijf minuten rust te hebben. Het resultaat: verloren parkeertickets, te laat bij afspraken en vergeten spullen. Des te meer was ik toe aan ruim een uur Krav Maga. Al mijn energie eruit gooien. Heerlijk!

Sporten in spijkerbroek

Dankzij al mijn gehaast, kwam ik te vroeg aan bij Powerhouse 040 aan de Aalsterweg. Zeldzaam. Ik had zelfs nog tijd om snel een broodje te eten. Het woord diner had ik bij gebrek aan tijd al uit mijn agenda geschrapt. Toen de deur van het sportcentrum een half uur later geopend werd, was ik er klaar voor. Vriendelijk werd me de weg gewezen naar de kleedruimte. Ik nam mijn sportkleding uit mijn tas en wilde me gaan omkleden toen ik erachter kwam dat ik twee sporttops had meegenomen maar….GEEN BROEK. Arggg! Ik had nog 10 minuten, maar dat was niet voldoende om thuis mijn sportbroek op te halen. *Focus! Zoek een oplossing, snel!* Er zat niets anders op, ik moest een hulplijn inschakelen… De fotograaf stond immers al klaar om mijn Krav Maga avontuur vast te leggen, dus ik kon niet meer terug. Gelukkig, het lukte! Eén telefoontje en een sportbroek was onderweg. Helaas moest ik het begin van de training wel in mijn skinny jeans doen. Niet de beste keuze, maar volgens de trainer moesten mijn spijkerbroek en ik de warming-up wel overleven.

De warming-up knal

De training begon met een gezamenlijke begroeting, waarna de eerste opdracht volgde: lukraak door elkaar rennen. Het lijkt kinderlijk eenvoudig, maar het bleek een hele kunst om mijn mededeelnemers steeds op tijd te ontwijken als zij plots een andere kant op besloten te gaan. Niet zelden voorkwam ik op het nippertje dat ik tegen iemand aan knalde. De volgende uitdaging volgde al snel, opdrukken en daarna zo hoog mogelijk de lucht in springen… en door met rennen. Belangrijk: ga niet te dicht bij iemand staan en zeker niet bij mij. Knal, daar ging mijn arm al tegen het gezicht van een niets vermoedende man. Ik zwaaide mijn armen iets te enthousiast omhoog tijdens de sprong. Ik geloof dat ik wel vijf keer sorry gezegd heb, voordat ik verder liep. Gênant!   

Niet zonder slag of stoot

Na de warming-up werd de groep in tweeën gesplitst. De beginners en degenen die examen moesten doen (gevorderden). De groep waarin ik terechtkwam, duidelijk de beginners, bestond uit zo’n vijftien mannen van gemiddeld 35 jaar. Na een uitleg van de oefening, kreeg iedereen een partner, waarmee we gingen oefenen. De eerste opdracht: 360 defence. Wat zoveel betekent als je verdedigen en tegelijk in tegenaanval gaan. Iemand zou me in het gezicht proberen te slaan, ik moest me verdedigen, hem tegelijk een stevige stoot verkopen en hem daarna wegduwen. Ik moet zeggen, het idee van alles tegelijk viel me behoorlijk tegen, maar na wat oefening ging het me steeds ietsje beter af. Natuurlijk werden de rollen ook omgedraaid.

Bont en blauw

Ik was niet bang, maar een aantal mannen des te meer. Niet dat ik hen een harde trap zou verkopen, maar dat ze dit bij mij zouden doen. Het resultaat is te raden. Gelukkig waren er ook mannen die daar absoluut geen last van hadden, waardoor ik na een paar oefeningen al voelde dat mijn armen binnen afzienbare tijd paars en blauw zouden worden. Natuurlijk liet ik me niet kennen. Doorgaan zou ik. Na nog een oefening met een mes aanval (erg freaky om mensen met een mes te zien rondlopen, kijkend wie ze gaan neersteken), was het tijd om te leren hoe ik mezelf moest redden als ik gewurgd zou worden. Hopend dat ik deze techniek nooit nodig zou hebben, ging ik op de grond liggen. We hadden duidelijke uitleg gekregen, dus dit moest lukken. Met een ruk aan de arm van mijn aanvaller, een vervelend trucje bij zijn keel, een rol en een trap, was ik los. Yeah! Goed om te weten welke zwakke plekken je het beste kunt aanpakken bij een eventuele aanval. Na één les, had ik het nog niet echt onder de knie, maar ik kon me voorstellen, dat dit na een beetje oefening wel moest lukken.

Alles wat je hebt

Tot slot volgde de cooling down, wat mij betreft het leukste deel van de training. De groepen werden weer samengevoegd en we gingen verdeeld over drie groepen afwisselend sit-ups doen, boksen en op een kussen slaan. Eindelijk kon ik al mijn energie kwijt, hier had ik toch een beetje op gewacht om eerlijk te zijn. Moe maar voldaan vertrok ik na de afsluiting richting kleedkamer.

De feiten op een rijtje

Sport: Krav Maga.
Waar: Powerhouse 040.
Wanneer: Bekijk het rooster.
Gemiddelde leeftijd deelnemers: 30 jaar.
Kosten: Bekijk de kosten.

Bekijk de foto's van de les in het onderstaande filmpje

Publicatiedatum: 29-06-2015
Geschreven door: Anja Schenkels