Lekker niets doen tijdens de zomerstop? Nee!

Voetbal, handbal, volleybal…bij de meeste sporten is de reguliere competitie inmiddels afgelopen. Nog een paar weekjes trainen en dan lekker twee maanden niets doen, toch? Nee, niet doen! Even wat rustiger aan doen is natuurlijk goed, maar probeer wel fit te blijven. Je lijf weet niet wat het overkomt, wanneer jij tijdens de zomerperiode uitgebreid gaat genieten van ijs, bbq, zon, zee en strand, maar daarna in september met wat extra kilo’s ineens weer volle bak aan de slag moet…

Voorkom verval

Wanneer je gedurende de zomerperiode volledig stopt met sporten, leidt dit tot verlies van conditie en kracht. Dit gaat vaak erg snel, al na een paar weken niets doen is er sprake van verval. Wanneer je vervolgens in de voorbereiding van het volgende seizoen weer conditie op wilt gaan bouwen, duurt dit vaak extra lang. Daarnaast ben je in deze periode gevoeliger voor blessures. Je conditie is laag, maar de trainingsbelasting op de club neemt wel weer toe. Indien deze belasting groter is, dan wat jouw lichaam op dat moment aan kan, dan is de kans aanwezig dat je een overbelastingsblessure oploopt aan het begin van het seizoen.

Blessures

De zomerperiode is natuurlijk wel een ideaal moment om te zorgen dat je goed herstelt van eventuele blessures. Veel sporters hebben in de zomer meestal minder verplichte trainingsmomenten, waardoor je makkelijker kunt zorgen voor een goede trainingsopbouw naar het volgend seizoen. Daarnaast is het ook een uitgelezen kans om te zorgen dat je sterker de competitie in gaat en daarmee blessures probeert te voorkomen.

Hoe pak ik dit aan?

In principe is het simpel: ga geen twee maanden op je gat zitten, maar blijf actief gedurende de zomer. Wil jij de zomerperiode ook aanpakken om fit te worden of blijven, maar heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Of train je normaal altijd in groepsverband en vind je het niks om in de zomer in je uppie te gaan hardlopen bijvoorbeeld? Misschien is de TotalFysio Bootcamp die ik gedurende de zomerperiode organiseer in Eindhoven, wat voor jou!

Publicatiedatum: 25-5-2016
Geschreven door: Linda van Maanen
Functie: Sportfysiotherapeut MSc