No grass stains, no glory. No bruises, no story!

Sporten is een fantastisch tijdverdrijf, mits je een sport hebt gevonden die bij je past. Want als je een sport doet waar je totaal geen plezier aan beleeft en zo mogelijk nog minder talent voor hebt, dan is de motivatie al snel ver te zoeken. Herkenbaar? Ik test de komende tijd elke maand een bijzondere, nieuwe, ongewone sport. Lees en leef mee en misschien ontdek je jouw nieuwe uitdaging.

Getest: rugby bij het damesteam van Rugbyclub Eindhoven

Na dagenlang nagelbijten, was het moment eindelijk daar, ik mocht de sport rugby gaan uitproberen. Ondanks dat ik al weken zenuwachtig tegen iedereen die het maar horen wilde vertelde dat ik, poppetje eerste klas, ging rugbyen (en natuurlijk hard werd uitgelachen), was ik tamelijk rustig toen ik eenmaal het veld op liep bij Rugbyclub Eindhoven.

Rugby voor iedereen

Een nieuwe teamgenoot wees me vriendelijk de weg naar de kantine, waar ik direct het clubgevoel kreeg. Ik werd hartelijk ontvangen in de kleine ruimte gevuld met rugbyspelers en speelsters in alle leeftijden en formaten. Laten we één misverstand meteen de wereld uit helpen: voor rugby hoef je niet groot, breed of mannelijk te zijn. Rugby is voor iedereen, mits je niet in paniek raakt van een paar blauwe plekken… Wel belangrijk, laat je een bitje aanmeten, zo voorkom je dat je gebitsbeschadiging op loopt in de strijd.

Fouten maken mag

Al snel bleek, we gaan écht trainen. Beginnend met een warming up van rondjes lopen, springen, hurken en spieroefeningen, kwam ik er al snel achter dat er aan mijn conditie nog wat te verbeteren is. Maar natuurlijk wilde ik me niet laten kennen. Naarmate de training vorderde werd ik wel een beetje banger, het moment dat ik armen en benen ging breken en ik tanden kon gaan zoeken tussen grassprieten, brak bijna aan... Of niet? Nee!  Na de warming up volgden dan wel echte rugby-oefeningen, maar niets waarvan je vooraf slapeloze nachten hoeft te hebben. Lijntjes lopen, schuin over het veld, waarbij je de bal schuin naar de teamgenoot achter je gooit. Naar voren gooien mag namelijk niet. Bijkomende uitdaging: proberen om de bal van de anderen af te pakken om te voorkomen dat ze scoren. Voor mij makkelijker gezegd dan gedaan. Het lukte me steeds verkeerd te lopen of de bal naar de verkeerde teamgenoot te gooien. En keer op keer deden mijn nieuwe teamgenoten een poging om me de bedoeling van de oefening uit te leggen. Wat een geduld! Het gaf me wel een prettig gevoel: fouten maken mag. Wel liever tijdens de training dan in een wedstrijd natuurlijk.

Bloed, zweet en blauwe plekken: de tackle

Het slot van de training: de tackle. Daar kwam ik stiekem wel voor. Actie! Mijn ‘tegenstander’ een klein tenger meisje, moest ik tegen zien te houden door haar bij de benen te pakken en met mijn schouder naar de grond te duwen... Doodsbang dat ik haar pijn deed, was ik uiterst voorzichtig. Dit bleek echter niet nodig te zijn. Hetzelfde kleine meisje wierp mij hierna in één beweging richting de grond. Au! Nee, niet zeuren. Opstaan en nog tien keer! Over de blauwe plekken maken ons morgen weer druk. Benieuwd hoe ik er vanaf gekomen ben? Bekijk de onderstaande video.

De feiten op een rijtje

Sport: rugby
Waar: damesteam Rugbyclub Eindhoven – Vijfkamplaan 31, Eindhoven
Wanneer: woensdag-, donderdag- en vrijdagavond van 19.30 tot 22.00 uur.
Gemiddelde leeftijd damesteam: 20-25
Trainings- en wedstrijddagen: bekijk het tijdschema
Contributie per seizoen: teamafhankelijk

Publicatiedatum: 19-12-2014
Geschreven door: Anja Schenkels