Sporten in een elektrische rolstoel: E-hockey

E-hockey is een van de weinige sporten die je kunt spelen in teamverband wanneer je gebonden bent aan een elektrische rolstoel. Omdat het een vrij kleine doelgroep in Nederland is die deze sport beoefend, is dit een gemengde sport en wordt het dus door zowel dames als heren gespeeld.

Hoe wordt het gespeeld?

Je kunt E-hockey in verschillende klasse spelen. Van de 3e klasse (laagste klasse) tot aan de hoofdklasse. De 1e, 2e en 3e klasse worden regionaal gespeeld en de twee hoogste klasse (overgangs- en hoofdklasse) worden landelijk gespeeld. Je speelt met 3 of 4 veldspelers en een keeper, dit is afhankelijk van de klasse. Je hebt twee verschillende soorten spelers. Namelijk spelers met een handstick en spelers met een T-stick. Een T-stick is een stick in de vorm van een 'T' en deze is bevestigd aan de rolstoel. Deze stick wordt gebruikt door spelers die onvoldoende kracht hebben om de stick in de hand te houden. In het veld is het verplicht om minimaal twee T-stickspelers te hebben, namelijk de keeper en één veldspeler. Het veld waar je op speelt is een beetje te vergelijken met een ijshockeyveld. In de drie hoogste klasses staat de goal in het veld waar je achterlangs kunt rijden. Ook heeft de keeper een doelgebied, hier mogen de veldspelers en de tegenstander niet in komen. Het speelveld heeft een maximale afmeting van 26 x 16 meter.

Classificering

Elke speler wordt geclassificeerd naar mate je beperking. Je wordt gekeurd op je fysieke mogelijkheden en dus niet op wat je hockeykwaliteiten zijn. Je kunt 1 tm 4 punten toegekend krijgen. Als je een 1 krijgt, heb je vrijwel geen fysieke mogelijkheden (kracht en behendigheid). Ben je een 4 dan heb je veel fysieke mogelijkheden en heb je vooral veel slagkracht en ben je erg beweeglijk. Nationaal heeft deze classificering (nog) geen waarde, maar daarentegen is het internationaal van grote waarde. Internationaal mag je maximaal 11 punten opstellen. Dit houdt in dat je hier altijd rekening mee moet houden wanneer je een opstelling maakt en/of er gewisseld wordt.

E-hockey wereldwijd

E-hockey wordt op meerdere plaatsen in de wereld gespeeld, maar is vooral binnen Europa erg bekend en populair. Nederland staat al jaren nummer 1 op de wereldranglijst. Ook afgelopen augustus is Nederland weer wereldkampioen geworden in München.

Eindhoven & E-hockey

In de stad Eindhoven wordt ook E-hockey gespeeld. Dit kan namelijk bij de GP Bulls (Genneper Parken Bulls). De GP Bulls bestaat uit vijf teams en is een groeiende vereniging, waar we erg blij mee zijn. De gemeente Eindhoven is heel actief om onze sport beter op de kaart te zetten binnen de sportstad Eindhoven!

Publicatiedatum: 6-1-2015
Geschreven door: Gastblogger Ilse van Kemenade