Yoga met de voetjes van de vloer

Zie jij elke week weer op tegen die sportavond en zoek je steeds weer smoesjes om niet te hoeven gaan? Heb je een duur sportabonnement, puur om de sportschool te sponsoren? Dan doe je wellicht een sport die (totaal) niet bij je past. Er is meer dan hardlopen, voetbal en hockey. Daarom test ik elke week een bijzondere, nieuwe of ongewone sport en ga ik de uitdaging aan. Lees en beleef mee en misschien komt er wel iets voorbij dat ook jij met veel plezier doet. 

Getest: Aerial Yoga bij dansschool Step by Step

Yoga, maar dan als een acrobate, hangend in een grote doek. De nieuwe, opkomende sport Aerial Yoga leek me fantastisch. Ik zag mezelf daar al hangen, op de kop in zo’n grote hangmat. Als danseres moest dit overigens wel te doen zijn, dacht ik… 

Zondagochtend stipt half 10 (gelukkig ben ik een ochtendmens) stond ik klaar in de dansstudio bij Dansschool Step bij Step. Met mijn jazzschoenen aan nam ik nog wat onwennig plaats bij een van de vele doeken die in de zaal hingen. Die schoenen, die moesten dus uit, want bij yoga is het belangrijk dat de voeten kunnen ademen en het zenuwstelsel op deze manier de kans krijgt om verbinding te maken met de energie om je heen. Ik als nuchtere dame, heb mijn schoenen toch maar netjes opgeborgen in mijn sporttas. Als we het doen, doen we het goed.

Een grotere uitdaging dan je denkt

Om te beginnen moet het doek precies op lieshoogte hangen, anders krijg je er last van. Instructeur Boban, type ‘ik heb nooit een ochtendhumeur’, hielp me daar een handje bij. Hierna waren we klaar voor het echte werk. We begonnen eenvoudig met wat oefeningen om de spieren op te rekken. Benen gestrekt en met het doek in de handen naar voren leunen. Qua lenigheid ben ik best wat gewend, maar de stretch in de benen voelde ik direct. Het doek maakt het tegelijk stabieler, je hebt iets om je aan vast te houden, maar controle is wel vereist, anders ga je alle kanten op. Hierna mochten we met de armen in het doek gaan hangen, met later de voeten van de vloer. Eerlijk is eerlijk het klinkt erg relaxed en zo ziet het er ook uit, maar het vraagt toch wel wat van je spieren. Bovendien staat het doek strak, zodat dit in je lichaam drukt. Een gevoel waar je zeker even aan moet wennen bij deze sport.

Een overwinning op jezelf

Na wat relatief eenvoudige oefeningen, werd het echt een uitdaging. Lees, bij nader inzien doodeng. Dubbelgevouwen over het doek, breng je langzaam je benen omhoog en je handen naar de vloer. Als je hoog genoeg bent, haak je je voeten achter het doek. En daar hang je dan…op de kop. Eerlijk is eerlijk, het duurde bij mij een hele tijd voordat ik het idee had dat ik goed genoeg vast zat om mijn benen omhoog te doen en na wat gek gedraai achter het doek te schuiven. Ik geloof dat ik zeker drie keer net iets te hard ‘ik durf niet’ door de zaal heb geroepen. Terwijl ik direct beschaamd dacht, 'dit is yoga, houd je mond'. De anderen stelden me gerust, dat heeft iedereen de eerste keer. Trots dat ik mijn angst had overwonnen, heb ik zelfs een moeilijkere, soortgelijke oefening uitgevoerd. Nog iets enger, want met het doek achter mijn billen als een luier, moest ik me achterover laten vallen. In mijn hoofd steeds dat stemmetje, dadelijk breek je je nek, maar daarom nog stoerder dat het is gelukt. Eitje? Ik daag je uit het ook eens te proberen! Of kijk eerst het filmpje onderaan de pagina om te kijken waar je aan begint.

Ontspannen einde

Na alle inspanningen, heb je ontspanning verdiend. En dat krijg je dan ook. Hangend in je grote hangmat als een rups in een cocon, rustige muziek op de achtergrond, ogen gesloten, krijg je om de beurt een massage. Heerlijk! Toen wist ik het zeker, dit ga ik vaker doen.

De feiten op een rijtje

Sport: Aerial Yoga
Waar: Dansschool Step by Step – Vijfkamplaan 16B, Eindhoven
Wanneer: volwassenen woensdagavond, 20.30 - 21.45 uur
Gemiddelde leeftijd deelnemers: 35

Fotografie: Maria Schenkels

Publicatiedatum: 14-1-2015
Geschreven door: Anja Schenkels