Bowler, batsman, wicket!

Om 10.30 uur loop ik door het hek van Sportpark Dommeldal Zuid. In de verte hoor ik kortstondig gejuich. Een succesvolle run blijkt later. Normaal zijn het de leden van VV Gestel die juichen voor hun voetbalteams hier op het sportpark, maar die vereniging zit nog in de zomerstop. Vandaag bezoek ik een vereniging die midden in de competitie zit en sinds kort een plek heeft op het sportpark. Weer gejuich! Nu is het de bowler van het thuisspelende team die succesvol is.

Eindhoven Cricket Club

Inmiddels ben ik bij de rand van het veld aangekomen. 22 mannen volgen geconcentreerd de vlucht van een bal ter grootte van een honkbal. Vandaag ben ik op bezoek bij Eindhoven Cricket Club. Zij spelen een competitiewedstrijd tegen een team uit Den Haag. Eerlijk is eerlijk ik volg veel sporten, maar van cricket weet ik bar weinig. Wat doen die paaltjes daar midden op het veld en waarom slaat die man in dat pak die bal weg en blijft hij staan? Omdat ik wel graag wil weten hoe het spelletje werkt, is Manikandan (lid van Eindhoven Cricket Club) er vandaag om mij erover te vertellen. Zo krijg ik te horen dat cricket de mondiale nummer twee sport is achter voetbal. Met name in Engeland, India, Pakistan, Australië en Nieuw-Zeeland is het ontzettend populair.

Het spel begrijpen

Inmiddels ben ik aandachtig toeschouwer en stel ik de ene na de andere vraag aan Manikandan. Langzaam maar zeker begin ik het spel beter te begrijpen. Die gekke paaltjes, weet ik inmiddels, zijn de wickets. En de man met de plank (de batsman) probeert deze te verdedigen. Zodra hij de bal raakt, mag hij proberen op en neer te lopen en kan hij, samen met zijn compagnon aan de overkant, runs scoren die punten opleveren. De fielders, die in het ander team zitten dan de batsman die aan de beurt is, proberen de bal zo snel mogelijk te pakken en de batsman uit te tikken. Het heeft dus enige gelijkenissen met honkbal.

Fanatieke gentlemen

Maar wat maakt nu dat deze sport zo ongekend populair is? Het is moeilijk uit te leggen. Wellicht is het de sfeer van de keurige Engelse gentlemen die nog steeds voelbaar is. Gebroederlijk kijkt het team dat niet aan de beurt is naar hun twee batsmen. Halverwege de wedstrijd wordt er samen met de tegenstander geluncht, waarna men weer net zo fanatiek als voorheen de wedstrijd hervat. Er hangt een prettige en familiare sfeer en toch gaat het er in het veld niet minder fanatiek aan toe dan bij een gemiddelde voetbalwedstrijd. Alles gebeurt wel met respect voor elkaar.

Scoreverloop

Hoppa weer gejuich van de Eindhovense kant. Ik vraag even aan Manikandan hoe het er voor staat, want van het scoreverloop begrijp ik nog niet veel. Het blijkt dat de fielders van de Eindhovense Cricket Club het goed doen en dat ze het de batsmen uit Den Haag erg lastig maken. Uiteindelijk wordt de partij ook gewonnen. Het einde maak ik niet meer mee, want een wedstrijd kan tot 18.00 uur duren. Na anderhalf uur houd ik het voor gezien en laat ik de wedstrijd voor wat het is. Ik dank Manikandan voor zijn uitleg en kijk nog een keer hoe de bowler van ECC zo hard mogelijk de bal op de wickets werpt. Wederom gejuich en de nodige high fives. Te lastig voor de batsman uit Den haag.

Cricket iets voor jou?

Als je houdt van de familiare sfeer en het niet erg vindt om een hele dag met je hobby bezig te zijn, is cricket zeker een sport die je eens moet proberen. Een combinatie van hand-oog coördinatie en tactische elementen maakt het een bijzonder spel. Eindhoven Cricket Club is altijd op zoek naar nieuwe spelers en binnenkort starten ze ook met een jeugdafdeling. Een keer proberen? Kijk dan eens op de website of volg ze op Facebook.

Tegen de meetlat

Instapniveau ***
Je kunt als ‘practice member’ op een rustige manier instromen, zodat je de technieken beheerst, voordat je wedstrijden gaat spelen.

Moeilijkheidsgraad sport ***
Hoewel het niet er niet moeilijk uitziet, is het dat wel degelijk. De bal raken met de batch en het gooien met veel effect, vergt behoorlijk wat oefening.

Sfeer ****
De hele dag met elkaar bezig zijn en samen lunchen met de tegenstander, zorgt voor een prettige en familiaire sfeer.

Effectiviteit **
Het is geen sport met een langdurige effectiviteit. Het zijn iedere keer korte spelmomenten en als fielder kan het zijn dat je een tijdje iets minder beweegt. Zorg wel dat je oplet, want de bal kan zomaar jouw kant op komen!

De feiten op een rijtje

Sport: Cricket
Sportaanbieder: Eindhoven Cricket Club
Website: eindhovencc.com/nl/
Facebook: facebook.com/eindhovencc/
Trainingen op: dinsdag, woensdag en donderdag van 17.30 uur – 20.30
Locatie: Sportpark Dommeldal Zuid, Locatellistraat 3, Eindhoven
Kosten: € 75,- practice member; € 220,- full senior member

Bekijk een training van Eindhoven Cricket Club:

Publicatiedatum: 13-9-2019
Geschreven door blogger: Ben Wiermans
Functie: Sportregisseur in de wijken Stratum en Gestel en specialist expats

Foto van Ben Wiermans
Off