Getest: Freestyle voetbal

“All you need is a ball”, De quote die op de site van Freestyle Voetbal Nederland prijkt. Wauw, als dat alles is, dan moet mij dat toch ook lukken, is het eerste wat ik denk. Nu ben ik van oorsprong een echte balsporter. Korfbal, basketbal, volleybal: fantastisch. Ze hebben alleen allemaal één ding gemeen, je speelt de bal met je handen en niet met je voeten. Mijn talent met voetbal zit hem vooral in het kijken ernaar. Hartstikke leuk, maar daar ga ik vandaag weinig aan hebben, denk ik, terwijl ik basisschool ’t Startblok binnenstap. Hier wordt vandaag een clinic Freestyle voetbal gegeven door Bailey de Regt. Een jong Nederlands talent in het freestyle voetbal. Hij wil graag andere jongeren inspireren.

Balletje hooghouden

Nadat ik de zaal ben binnengelopen en een babbeltje met de leerkracht en de aanwezige kinderen heb gemaakt, probeer ik even een balletje hoog te houden. Dat moet je toch minimaal kunnen, wil je een beetje leuke trucs kunnen maken. Het valt me tegen; ik kom tot drie keer. Dat belooft wat. Maar we gaan het zien.

Dynamo Eindhoven

Wanneer Bailey binnenkomt, starten we snel. Maar niet voordat hij wat trucs heeft laten zien en iets over de sport heeft verteld. In Eindhoven is de freestyle community nog vrij jong. Hij bestaat uit een groepje jongens, die geregeld afspreken om samen te trainen, maar je kun nog nergens lessen volgen. Daar willen Dynamo Eindhoven en Freestyle Voetbal Nederland verandering in brengen. Ze zijn een samenwerking aangegaan om het freestyle voetbal ook in Eindhoven op de kaart te zetten. En dat werpt nu al zijn vruchten af, want vanaf september start er een trainingsgroep bij Dynamo. Waar je les krijgt van onder andere Kemal. Een freestyle voetballer  uit Eindhoven. Als je het leuk vind en je wilt het leren, dan moet je daar dus bij zijn.

Oefening baart kunst

De trucs die Bailey laat zien zijn super gaaf en zien er onwijs ingewikkeld uit. Hoe moet een onervaren voetballer dit ooit leren? Het valt me sowieso op dat het meer is dan een balletje hoog houden met je voeten. Ik zie ook trucs zittend op de grond en met het hoofd.  Ik wil niet meteen de handdoek in de ring gooien, maar ik vraag me wel af of de drempel om dit te gaan doen niet te hoog ligt voor de jeugd.  Dit beeld veranderd snel als we echt van start gaan en zelf gaan oefenen. Natuurlijk het is niet de meest makkelijke sport om te leren en vergt wel de nodige oefening, maar ik merk ook dat door een paar simpele tips de jongens, snel vooruit gaan. Dit heeft ook te maken met Bailey die ondanks zijn jonge leeftijd (17) echt passie voor de sport heeft, dit over weet te brengen en ook echt de tijd neemt om 1 op 1 uitleg te geven.

Een uur verder en een ervaring rijker, stap ik de deur weer uit. Ik vind het nog steeds ontzettend moeilijk, en heb des te meer respect gekregen voor alle jongens en meisjes, mannen en vrouwen die deze sport beoefenen. Het is zo knap wat ze met veel oefenen, doorzettingsvermogen en toewijding kunnen bereiken. Ik kom niet verder dan dromen van “het rondje om de wereld”!

NK Freestyle voetbal op 21 september in Eindhoven

Enthousiast geworden? Wil jij de nederlandse freestyle voetbal top in het echt zien? Dat kan; op you tube zijn oneindig veel filmpjes te vinden over het freestyle voetbal. Een goede plek om te starten is freestylevoetbal.org. Maar nog leuker; Op 21 september is het NK freestyle voetbal bij Dynamo in Eindhoven.Hier kun je de toppers van het Nederlandse Freestyle voetbal en aanstormende talenten aanschouwen.

Tot slot

Tot slot nog even de positieve kenmerken van deze sport op een rijtje;

  • Je kunt het overal en altijd beoefenen
  • Voor jong, oud, jongen of meisje.
  • Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen wat te doen. Je kunt je eigen trucs bedenken en je kunt eindeloos veel combinaties maken. Er staat geen limiet op je creativiteit.
  • Je leert heel veel nieuwe mensen en plekken kennen.
  •  'All you need is a ball'


Spreekt dit jou aan? Ontdek dan of deze sport bij je past en meld je aan voor de lessen bij Dynamo.

Tegen de meetlat

Instapniveau: ***
Het is mooi meegenomen als je al iets kan met een bal, maar niet persé noodzakelijk. Je kan overal en altijd oefenen, dus het belangrijkste is dat je het leuk vind en dat je een doorzetter bent.

Moeilijkheidsgraad: ****
De oefeningen doe je op je eigen niveau en je leert trucs die bij je passen. De moeilijkheid zit hem in het goed beheersen van de trucs.

Sfeer: ***
Het leuke is dat je met een groepje fanatiekelingen bezig bent en dat op veel verschillende plekken kan doen en daardoor iedere keer nieuwe mensen ontmoet. Zo kom je nog eens ergens!

Effectiviteit: ***
Met freestyle voetbal train je alle spieren in je lichaam. Je wordt ontzettend behendig en je ontwikkeld een gezonde portie creativiteit, doorzettingsvermogen en toewijding.

De feiten op een rijtje

Sport: Freestyle voetbal
Sportaanbieder: Dynamo Eindhoven
Waar: Catharinaplein 21
Wanneer: Vanaf 24 september
Website: dynamo-eindhoven.nl/lessen
Gemiddelde leeftijd deelnemers: Vanaf 10 jaar
Kosten: Je kan sowieso een gratis proefles volgen om te kijken of het iets voor je is. Daarna zijn de kosten 7,50 euro per les. Voor een lessenreeks van 10 lessen betaal je 75 euro.

Ook een les Freestyle voetbal volgen? Ga naar de website van Dynamo of stuur een e-mail naar g.v.dijsseldonk@dynamojeugdwerk.nl.

Publicatiedatum: 16-9-2019
Geschreven door blogger: Marly Litjens
Functie: Sportregisseur in de wijk Centrum en projectleider senioren en evenementen basisonderwijs

Foto van Marly Litjens
Off