Getest: Roller Derby

Hockeyvereniging Oranje-Rood, Voetbalvereniging Unitas en Eindhoven Atletiek. Veel Eindhovenaren hebben wel eens gehoord van deze drie grote Eindhovense sportverenigingen. Een ander verhaal is het met de vele leuke kleine verenigingen die Eindhoven heeft. Een voorbeeld hiervan zijn de Rock City Rollers. Toen ik aan een aantal mensen vertelde dat ik ging deelnemen aan een training Roller Derby, werd ik dan ook met vragende blik aangekeken. Heel vreemd is dat niet, want in andere landen is deze sport veel bekender dan hier.

Rollerderby in het kort

Rollerderby is een full-contact sport op rolschaatsen. Twee teams van vijf personen strijden tegen elkaar op een ovale baan. Eén teamlid is de ‘Jammer’. Dit is de speler die punten kan scoren, door leden van het andere team te passeren. Andere teamleden mogen hierbij helpen door tegenstanders te blokkeren.

Mijn eerste indruk

Ik wilde mijn proeftraining uiteraard niet onvoorbereid beginnen, dus ben ik begonnen met een kijkje op de website. Die is gevuld met stoere foto’s. Opvallend is de Engelstalige tekst. Bij aankomst op de training verwacht ik dan ook in het Engels ontvangen te worden, maar niets is minder waar. Tijdens de training wordt gewoon Nederlands gesproken. We starten met het uitzoeken van materialen die ik voor deze training kan lenen. Te beginnen met rolschaatsen, kniebeschermers, elleboogbeschermers, polsbeschermers en tot slot een helm. Daarna ontdek ik dat de speelsters ook een bitje dragen. Dat je voor deze sport niet bang aangelegd moet zijn vermoedde ik al, maar nu weet ik het zeker.

Wedstrijdteam

Ik doe vandaag mee met het wedstrijdteam van de Rock City Rollers. Voor dit team moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voor je in dit team terecht komt, start je altijd met de beginnerscursus “Fresh Meat”. Aan het einde hiervan moet je een aantal testen uitvoeren, zoals achteruit rolschaatsen en opstaan zonder handen. Als je alle tests haalt, kun je pas doorstromen naar de volgende groep. Dit is het veiligste voor jezelf en voor de andere speelsters. Op internet las ik dat de Roller Derby community en speelsters bekend staan als uniek en creatief. Dat is ook hier op de baan terug te zien aan de glitterhelmen, gekleurde broekjes, veters en shirtjes met creatieve namen. Maar boven alles zijn het een stel enthousiaste en gastvrije dames.

De training

Ik skeeler regelmatig, maar het is al zeker 20 jaar geleden dat ik een paar rolschaatsen aanhad. De eerste meters voelen dan ook erg onwennig. Ik rol voorzichtig naar de baan toe en maak mijn eerste meters. Valt niet tegen, ik kan vaart maken en sturen, alleen remmen blijkt lastig. De training wordt gegeven door verschillende trainers. Elke trainer behandelt een deel van de oefeningen en doet de rest van de training gewoon mee als onderdeel van het team. We starten met een warming-up. We maken tweetallen, waarbij de één steeds zo snel mogelijk een aantal rondjes rijdt en de ander een krachtoefeningen doet. Op rolschaatsen welteverstaan. We vervolgen de training met een oefening waarbij we steeds moeten wisselen van positie op de baan. Deze posities worden in de wedstrijd namelijk ook gebruikt bij het passeren en het communiceren met elkaar. De kunst is om zo snel mogelijk te reageren en verplaatsen.

Fysiek contact

Tot dan toe hebben we geen fysiek contact gemaakt, maar daar komt nu verandering in. Helaas kan ik door mijn onervarenheid niet deelnemen aan de oefeningen. Des te meer tijd is er om te kijken en met de deelnemers te praten. De training gaat verder met een oefening in tweetallen, waarbij ze elkaar moeten blokkeren. Daarna volgt uitleg over verschillende passeer- en blokkeertechnieken en worden deze uitgeprobeerd en geoefend in groepjes.

Wedstrijden door heel Europa

De Rollerderby competitie is internationaal. Er worden niet alleen wedstrijden gespeeld in Nederland, maar door heel Europa. Er is dan ook geen wekelijkse wedstrijdcompetitie. Wedstrijden worden gepeeld na afspraak tussen de teams onderling. Win je van een hoger geplaatste tegenstander, dan stijg je in de Europese ranking. De Europese tripjes maakt deze sport extra leuk, aldus de speelsters.

Niet kijken maar ervaren

Als je niet weet waar je naar kijkt, lijkt het op ongeorganiseerd rugby op wieltjes, maar als je de spelregels kent en beter oplet, zie je de tactiek en techniek die wordt toegepast en het spelelement dat er in zit. Om deze sport te doen, moet je wel tegen een stootje kunnen, maar er zijn duidelijke regels die zorgen voor voldoende veiligheid. Wil je erachter komen of de sport iets voor jou is, dan raad ik je aan eens te gaan kijken bij een training of mee te doen aan de ‘Fresh Meat’ cursus die start in september. Om te weten of Roller Derby bij je past, kun je het namelijk het beste zelf ervaren.

Tegen de meetlat

Instapniveau: ****
Alle beginners starten met de ‘Fresh Meat’ trainingen. Hierdoor hoef je geen ervaring te hebben om mee te kunnen doen. Je moet het natuurlijk welk aandurven om een paar rolschaatsen onder je voeten te binden.

Moeilijkheidsgraad sport: ***
Dit is een sport voor stoere dames. Het rolschaatsen kan iedereen leren, maar je moet niet bang zijn voor fysiek contact. Verder moet je een goede conditie en voldoende kracht hebben, om bij een duwtje niet tegen de grond te gaan.

Sfeer: ***
Houd je van glitterhelmen, gekleurde veters en wil jij ook wel een stoere naam voor je alterego op wieltjes. Dan voel je, je bij de Rock City Rollers helemaal thuis. Daarnaast zijn de trainingen hartstikke gezellig, want er is voldoende tijd om te kletsen met elkaar.

Effectiviteit: ***
Een training van twee uur is een combinatie van kracht- en conditietraining, afgewisseld met rustmomenten waarin tactiek en techniek worden geoefend.

De feiten op een rijtje

Sport: Roller Derby
Sportaanbieder: Rock City Rollers
Locatie: Rock City Rollers, St Trudostraat 1A
Trainingen op: Maandag- en woensdagavond

Websitewww.rockcityrollers.nl
Gemiddelde leeftijd deelnemers: Van 18 tot circa 40 jaar
Kosten: € 30,- per maand voor twee trainingen van twee uur per week

Ook een les Roller Derby volgen? Meld je aan via de website.

Publicatiedatum: 13-9-2019
Geschreven door blogger: Eva Sanders
Functie: Projectleider Sportregie en Sportleerbedrijf Eindhoven Sport 

Off