Getest: Muay thai bij Duran Gym

Muay thai, de nummer één sport in Thailand maar in Nederland nog redelijk onbekend. Het is de traditionele vorm van thaiboksen. Vaak wordt het in één adem genoemd en verward met kickboksen. Wellicht komt dat doordat veel mensen bij kickboksen wel een goed beeld hebben. Rico Verhoeven (kickbokser) is inmiddels een bekende Nederlander. Maar zegt de naam Ceyda Toprak je dan misschien ook iets? Zij werd afgelopen jaar wereldkampioen in haar klasse in Thailand. Een prestatie van wereldformaat. Ter vergelijking; Muay Thai is in Thailand net zo groot als voetbal hier. Dit leverde Ceyda Toprak dan ook de titel Eindhovens Sporttalent van het Jaar 2018 op. Zelf heb ik geen ervaring met vechtsporten. Het is dan ook een keer extra slikken als ik erachter kom dat ik mijn proeftraining ga volgen in de groep waarin Ceyda ook traint…

Gezonde spanning, daar gaan we dan

Om 20.00 uur heb ik afgesproken voor mijn proeftraining met Duran. Hoewel ik er op de fiets zo ben, vertrek ik toch maar op tijd. Eenmaal in de sportschool ben ik veel te vroeg, zo blijkt als ik op de klok kijk. Ik ben er al om 19.30 uur. Zouden dat dan toch de zenuwen zijn? Gelukkig word ik goed opgevangen door één van de docenten. Ik maak meteen van de gelegenheid gebruik om wat vragen te stellen en zo een beter beeld van Muay Thai te krijgen. Al kletsend kom ik de tijd door tot het begin van de training. Ik leer al snel dat Muay Thai een tactisch spel is van aanvallen en verdedigen, waarbij de sporter met het beste inzicht, de beste techniek en zelfbeheersing, de meeste kans maakt om te winnen. Ik ben benieuwd of ik dit allemaal in me heb. Tijd om het zelf uit te proberen.

Ready?

We beginnen met een korte dynamische warming-up. Een combinatie van kracht, balans en lenigheid. Eenmaal warmgedraaid, is het tijd voor een opwarmrondje in de vorm van tikspellen. Je moet de ander proberen te raken op de schouders of knieën. Schouders raak is 5 push-ups. Knieën raak is 5 squats. Dit is het gedeelte van de training dat ik nog gewaagd ben aan mijn sparring-partners.

Na een aantal rondes is het tijd voor het eigen maken van een aantal technieken. Links buitenom, rechts opstoot gevolgd door een voetveeg, waarna nog een elleboogstoot volgt. En dan is het aan mijn sparringpartner om alle stoten te blokken en af te weren. Ik heb het geluk te mogen sparren met Duran, de eigenaar van de gym. Het idee dat Muay Thai er lekker op los rammen is, is daarmee dan ook snel weg. Hoewel het maar oefenen is, merk ik dat de snelle combinaties niet van zelf komen. Dit is toch echt een kwestie van hard en veel trainen.

Fight!

Oké! Aanvallen, verdedigen het is nu allemaal aan bod geweest. Nu gaan we echt sparren. Nu komt het erop aan. Mijn eerste sparringpartner is een jongen die al een aantal jaar ervaring heeft. Als ik tegenover hem sta, is hij nota bene de gene die “ojee” zegt. Ik kijk hem vragend aan, ik dacht dat dat mijn tekst was. Het gaat bij mij allemaal nog zo ongecontroleerd, dat ik voor mijn sparringpartner eigenlijk maar een ongeleid projectiel ben die uit het niets rare bewegingen kan maken. Het gevolg: meer kans op rare blessures voor hem. Dus we spreken af rekening met elkaar te houden en niet hij alleen met mij. Ik wissel nog twee keer van sparringpartner, waarbij de ene wat gretiger is om tikken uit te delen en de ander juist de uitdaging ziet in al mijn aanvallen te ontwijken.

And out

Één keer mijn dekking laten zakken, iets verslappen in mijn aandacht… boem… een tik op mijn neus. Gelukkig niet knock-out want iedereen probeert rekening met elkaar te houden, ervaren of onervaren. De volgende les heeft iedereen immers ook weer een sparringpartner nodig. De zoemer gaat voor de laatste keer. Er zijn weer drie intensieve minuten verstreken. Het sparren is voorbij en de handschoenen en scheenbeschermers mogen weer uit. Door het sparren en alle nieuwe indrukken, trek ik mijn bescherming uit met een duidelijk verhoogde hartslag en het zweet op mijn voorhoofd.

Iedereen verzamelt zich voor het laatste deel van de les. Na een setje push-ups voor de armen, sit-ups voor de rechte en schuine buikspieren en nog wat squats voor de benen, is het tijd om samen af te groeten en iedereen nog een keer persoonlijk te bedanken met een boks. Ik stap van de mat, waar Duran staat om te vragen hoe ik het vond. Mijn antwoord…“Een hele ervaring”, gevolgd door een brede lach. Je moet het eigenlijk zelf een keer ervaren. Ben je daar voor in? Dan kan ik je een proefles bij Duran Gym zeker aanbevelen!

Tegen de meetlat

Instapniveau: **
Alle niveaus trainen door elkaar, waardoor ervaren leden de nieuwkomers op sleeptouw kunnen nemen.

Moeilijkheidsgraad sport: ***
Muay Thai is een technische sport, je kunt zonder ervaring makkelijk instromen, maar het kost wel de nodige trainingsuren om de technieken onder de knie te krijgen.

Sfeer: ****
Bij aankomst werd ik meteen hartelijk ontvangen door één van de leden. Tijdens de les is respect voor elkaar heel belangrijk en houden de meer ervaren leden, voldoende rekening met de beginners. Als je nieuw bent, wordt er nog extra naar je omgekeken en legt Duran de technieken, daar waar nodig, nog een extra keer uit.

Effectiviteit: ***
Tijdens een les Muay Thai komen kracht, conditie, lenigheid en techniek allemaal voorbij. Techniek en conditielessen zijn apart van elkaar, waardoor je met elke conditie kunt instromen.

De feiten op een rijtje

Sport: Muay Thai
Sportaanbieder: Duran Gym
Waar: Raedeckerstraat 9
Wanneer: Alle avonden in de week
Website: durangym.nl
Gemiddelde leeftijd deelnemers: Er zijn lessen voor alle leeftijden vanaf 7 jaar
Kosten: Je kunt al lid worden voor € 26,- per maand. Voor € 35,- kun je onbeperkt trainen.

Ook een les Muay Thai volgen? Meld je aan via de website.

Publicatiedatum: 16-9-2019
Geschreven door blogger: Peter Engels
Functie: Sportregisseur in de wijken Tongelre en Woensel Zuid en specialist vluchtelingen

Foto van Peter Engels
Off