Oldstars

OldStars, Walking Football, is een sociaal maatschappelijk project gestart door de Eredivisie in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds om 60-plussers in beweging te brengen. Sinds de officiële lancering in 2014 is dit uitgegroeid tot een succesvol maatschappelijk voetbalproject. Zo hebben bijna alle Eredivisieclubs inmiddels een OldStars team en zijn er tientallen amateurverenigingen die Walking Football aanbieden. In Eindhoven zijn er al OldStars actief bij PSV, VV Gestel, SV Unitas’59 en DBS.

Fysiek en sociaal in beweging

Het doel van OldStars is om 60-plussers zowel fysiek als sociaal in beweging te brengen. Door samen te voetballen komen de ouderen met elkaar in contact en blijven ze fitter. Voetbal wordt zo als middel ingezet om issues waar deze doelgroep mee kampt (zoals gezondheidsproblemen, geen actieve maatschappelijke rol, weinig sociale contacten, etc.) bespreekbaar te maken en aan te pakken. OldStars voetballen volgens het Walking Football principe, waarbij er niet wordt gerend om de kans op blessures te verminderen.

Spelregels

Hoe laat je ouderen samen bewegen in de buitenlucht en beperk je het gevaar van blessures? Het antwoord: walking football. Veel 60-plussers kampen met (chroni­sche) blessures of zijn niet fit waardoor ze niet (meer) of te weinig bewegen. Dit is jammer, want sport en beweging kan de gezondheid juist positief beïnvloeden. De spelregels worden ook streng nageleefd; met het oog op blessures is het niet toegestaan om te rennen en/of slidings te maken. Met Walking Football blijf je niet alleen soepel, maar voorkom je ook een sociaal isolement. Voorafgaande aan de training is er namelijk tijd om onder het genot van koffie of thee bij te praten.

Betrokken fysiotherapeuten

Bij de voetbal amateurverenigingen in Eindhoven is ook een aantal fysiotherapiepraktijken betrokken (waaronder Claessens en Van de Rijt fysiotherapiepraktijk). De fysiotherapeuten voeren diverse (fit)testen uit bij de OldStars, geven voorlichtingen over verschillende thema’s zoals voeding en blessurepreventie en adviseren trainers over spelvormen en warming-up.

Andere activiteiten

Naast de trainingen spelen de OldStars ook een aantal keren per jaar een toernooi bij een BVO of bij een amateurvereniging. De teams strijden met elkaar om toernooiwinst. Ook worden er af en toe andere activiteiten georganiseerd door de teams zelf, zoals opa/oma/kleinkind training, sinterklaas/kerstvieringen, lunches, e.d.

Meetrainen?

In de beweeggids voor 55+ vind je deze en meer activiteiten voor 55-plussers.

Wil je starten bij PSV? Kijk dan op de website van PSV oldstars voor meer informatie.