De gezonde sportkantine van VHC Twello

Het clubhuis van VHC Twello is bekroond tot Gouden Sportkantine en heeft sindsdien een voorbeeldfunctie voor sportkantines in heel Nederland. Een prestatie waar de club met recht trots op is. 

Ellen Bellert is vanaf het begin betrokken geweest bij het project. Als ouder van een jeugdlid, maar vooral in haar hoedanigheid van voedingsdeskundige en gewichtsconsulent, was zij binnen de Voorster Hockey Club (VHC) de aangewezen persoon om de kar te trekken toen het bestuur in november vorig jaar besloot te gaan voor een nóg gezondere kantine. VHC was zich namelijk al bewust van het belang van gezonde voeding in de kantine. Zo stond er in de keuken geen frituur en werd er geen chips verkocht. 

VHC kreeg hulp van Team:Fit en JOGG om de kantine in te richten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Ook ging de club in gesprek met de plaatselijke leverancier. “Belangrijk is dat je gezonde alternatieven aanbiedt", vertelt Ellen. "Daar heeft de leverancier enorm bij geholpen en dat doet hij nog steeds. Neem bijvoorbeeld snacktomaatjes, die kun je prima in een kantine neerzetten. Het is van groot belang om te blijven vernieuwen. We zijn heel gericht gaan kijken wat wel en wat niet verantwoord is. Je mag nog wel koek verkopen of een klein Marsje, maar daar moet wel iets gezonds tegenover staan. Een grote Mars komt er bij ons niet meer in.”

Het kan dus wel

Anita Merks is bestuurslid en mede-oprichter van VHC. Ze vertelt: "Wat wij nooit begrepen hebben is dat er op plekken waar kinderen lekker aan het sporten zijn zo veel patat, chips en ijsjes worden verkocht. Bij de oprichting van onze vereniging in 2008 hadden we de keuze: meegaan in wat toen nog in elke kantine verkocht werd of het meteen anders doen. Als er vanaf het begin geen frituur was en geen chips werd verkocht, dan was dat gewoon zo en zouden de leden niet beter weten." Bijzonder is dat er in de afgelopen negen jaar nooit gemopperd is over de afwezigheid van een frituur. “Het is bij hockey wel gebruikelijk om na afloop een biertje te drinken met bitterballen erbij, maar wij hebben die bitterballen gewoon niet. We bieden andere varianten aan, gehaktballetjes bijvoorbeeld. Ook van de bezoekende partijen krijgen we nooit opmerkingen. Dat is de grootste winst, vind ik. Vooraf hebben we veel andere verenigingen gesproken en die zeiden allemaal dat we niet zonder frituur konden. Maar wij zijn het gewoon gaan proberen en het kan dus wel.”

Gezonde alternatieven

"We hebben nooit chips verkocht, altijd popcorn", vult Ellen aan. "Het is bij ons een bruine tosti of geen tosti. Bij de kleedkamer hebben we watertappunten. Ik verbaas me erover hoe het er vaak bij andere verenigingen aan toegaat. Een zakje snoep betekent ook direct écht een zak snoep. Ongelofelijk wat daar allemaal inzit. Nadat kinderen een leuk wedstrijdje hebben gespeeld, krijgen ze een frietje. Waarom moet dat worden beloond met vet?”

Bij de beoordeling of een kantine een medaillekleur verdient, wordt niet alleen het aanbod van producten onder de loep genomen, maar ook hoe een en ander staat opgesteld in het clubhuis. Ellen: “Op de bar staan het fruitwater en de bakjes fruit vooraan. Snoep, overigens met natuurlijke suikers, meer achteraan. Tijdens de bardiensten houden we in de gaten hoe alles staat.” Ellen denkt niet dat het voor VHC moeilijk wordt dit vol te houden. “Het wordt alleen maar beter. Het is een kwestie van uitproberen. De bruine tosti liep vanaf het begin als een tierelier. Binnenkort gaan we beginnen met verse broodjes en waarschijnlijk ook met smoothies. Variëren is belangrijk.”

Ambassadeur

De hockeyvereniging gaat vanuit JOGG optreden als ambassadeur voor Team:Fit. “Naar aanleiding van de uitreiking van het certificaat hebben zich al verschillende verenigingen bij ons gemeld. Dit hadden we allemaal niet kunnen bedenken toen we eraan begonnen. Zeker als voedingsdeskundige is het hartstikke leuk om hiervoor verantwoordelijk te zijn bij de club!”      

Ga voor Brons, Zilver of Goud

Wil je ook scoren met een gezondere sportkantine? Je kunt op een snelle manier, met kleine stappen, al heel snel winst behalen! Doe de Kantinescan om te zien waar je nu staat en ga voor Brons, Zilver of Goud!