
Gratis werken aan een veilige sport
Op deze kaart vind je aanbod om binnen jouw club te werken aan een veilig sportklimaat. Dit is gratis. Bij de workshops gaan we uit van minimaal 10 deelnemers, met een minimale leeftijd van 16 jaar. De deelnemersgroep kan een samengestelde groep zijn van trainers/coaches van diverse sportclubs. Het gebruik van de eigen kantine is wenselijk.

Aanbod: Workshops John Blankenstein Foundation i.s.m. Alliantie Gelijkspelen
Basisworkshop acceptatie
Omschrijving: interactieve bijeenkomst waarin aan de hand van praktische werkvormen ervaringen worden gedeeld en meer begrip wordt opgedaan over seksuele voorkeur en van mechanismen van insluiting en uitsluiting in de sport. Een ervaringsverhaal van een LHBTIQ+ (top-)sporter staat centraal. Tijdsduur: maximaal 90 minuten. Voor wie: bestuur, commissies, trainers, scheidsrechters, spelers, ouders, supporters etc. Resultaat: bewustwording over mechanismen van uitsluiting in de sport met focus op LHBTIQ+ acceptatie en om op een proactieve wijze discriminatie op hun club tegen te gaan en/of te herkennen.
Workshop eigen verantwoordelijkheid
Omschrijving: verdiepende workshops over eigen verantwoordelijkheden binnen een groep van spelers en trainers/coaches. Deze workshop richt zich op de rol van het individu, bewustzijn van de verschillen in de sport, de eigen verantwoordelijkheid binnen een groep (groepsdynamica) en de rol van en de relatie tot de trainer/coach. Tijdsduur: 2 delen van 4 uur. Tussen de delen zit 4 tot 7 weken. Voor wie: trainers/coaches van sportclubs of sportbonden, studenten van sportopleidingen. Resultaat: de spelers en hun trainers/coaches een bredere algemene zelfontwikkeling bieden, met als basis (LHBTIQ+) RESPECT en ieders eigen aandeel en verantwoordelijkheid daarin.
Workshop inclusief coachen
Omschrijving: iedereen heeft er belang bij een omgeving te creëren waar iedereen zichzelf kan zijn: een inclusieve sportomgeving. In deze workshop worden de mechanismes uitgelegd die werken bij het creëren hiervan. De deelnemers van de workshop ontwikkelen door middel van de theorie en werkvormen breed inzetbare vaardigheden om de normen en waarden in hun team of trainingsgroep te beïnvloeden. Tijdsduur: 1,5 tot 2 uur. Voor wie: trainers/coaches van sportclubs of sportbonden, studenten van sportopleidingen. Resultaat: bewustwording over mechanismes van uitsluiting in de sport met focus op LHBTIQ+ acceptatie.
Aanbod: persoonlijke ondersteuning Centrum Veilige Sport Nederland i.o.v. NOC*NSF
Verenigingsondersteuning
Omschrijving: Centrum Veilige Sport Nederland biedt ondersteuning aan voor verenigingen op het gebied van veilig sporten. Denk hierbij aan kennisdeling, begeleiding en hulp bij trajecten als het aanvragen van VOG’s en het ‘High 5! stappenplan’. Ook zijn er e-learnings te volgen over diverse onderwerpen, zoals pesten discriminatie en seksuele intimidatie. Voor wie: bestuurders, trainers en coaches.
Aanbod: in gesprek met Eindhoven Sport i.s.m. RAK (Regionale Aanpak Kindermishandeling)
Gastles bewustwording jeugdteams
Omschrijving: Eindhoven Sport gaat tijdens een reguliere trainingsavond met alle jeugdteams in gesprek over grensoverschrijdend gedrag en discriminatie binnen de sport. Via rollenspelen en voorbeeld verhalen maken we jeugdleden bewust waar de grenzen liggen, hoe ze zelf kunnen handelen en waar ze terecht kunnen voor hulp. Tijdsduur: 20 minuten per jeugd trainingsgroep. Voor wie: jeugdteams van 6 t/m 18 jaar. Bij voorkeur werken we per workshopronde met een samengestelde groep van meerdere trainingsgroepen. Er kunnen meerdere groepen op een trainingsavond deelnemen, het maximaal aantal deelnemers is 20 per gastles. Resultaat: bewustwording op het gebied van grensoverschrijdend gedrag. Lees meer informatie over de gastles 'In gesprek met'.
Ouderavond bewustwording jeugdteams
Omschrijving: Eindhoven Sport gaat samen met de vereniging een ouderavond organiseren. Samen gaan we met ouders in gesprek over grensoverschrijdend gedrag en discriminatie binnen de sport. Via voorbeeldverhalen maken we elkaar bewust waar de grenzen liggen. Hoe kun je zelf handelen en waar kun je terecht voor hulp? Tijdsduur: 45 minuten. Voor wie: ouders. Resultaat: bewustwording op het gebied van grensoverschrijdend gedrag.
Aanmelden
Heb je vragen of wil je gebruikmaken van het aanbod op deze menukaart? Neem dan contact op met Eva Lindeman, Sportregisseur Veilig Sportklimaat, via 06 34 26 78 05 of eva.lindeman@eindhoven.nl. Zij kan ook meer vertellen over andere mogelijkheden op gebied van het realiseren van een veilig sportklimaat.