Historie van ir. Ottenbad

In september 1969 wordt het ir. Ottenbad geopend. Het combi bad met binnenbad, buitenbad en een grote ligweide is dan het modernste zwembad van Nederland en de bakermat van modern zwemonderwijs. In de jaren zeventig groeit het ir. Ottenbad uit tot een van de drukst bezochte zwemlocaties in Noord-Brabant. Op de sportkaart staan onder andere recreatief zwemmen, schoolzwemmen en zwemlessen en talloze leuke nevenactiviteiten. Jong en oud kan terecht in het zwembad. Daarop is een veelzijdig zwemaanbod afgestemd: van baby- en peuterzwemmen tot Meer Bewegen voor Ouderen zwemmen. 

Spetterend jubileumprogramma

Wist je dat het ir. Ottenbad na een felle brand in 1980 volledig in de as werd gelegd? Het bad werd daarna helemaal herbouwd en volledig aangepast aan de eisen van de tijd met solaria, bubbelbaden, onderwaterverlichting en veel innovatieve technische snufjes. In 1986 verwelkomt het ir. Ottenbad de 10 miljoenste bezoeker en in 2009 werd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan een spetterend jubileumprogramma georganiseerd. 

Ontwikkeling naar veelzijdig sport- en vrijetijdsgebied

Vanaf de jaren negentig wordt een deel van de enorme ligweide van het zwembad verpacht aan particuliere sport- en horeca ondernemers. Achtereenvolgens worden een sauna, een kartcentrum, een fitnesscentrum, een squashcentrum, een bowlingcentrum en een klimhal gebouwd. Vanaf 2000 gaat het ir. Ottenbad met het naastgelegen sportpark Woensel deel uitmaken van Sportcomplex Eindhoven-Noord. Het gebied tussen de Marathonloop - Huizingalaan - Fakkellaan - Estafetteloop wordt doorontwikkeld tot een veelzijdig sport- en vrijetijdsgebied voor de breedtesport. Het ir. Ottenbad is de spil van dit gebied. 

Elke dag wat te beleven!

Jaarlijks zijn op het sportcomplex 1.7 miljoen bezoekers en meer dan 30 sportverenigingen actief. Samen met 20 sport- en horecaondernemers bieden de gemeentelijke sportaccommodaties (zwembad, tennishal, sport- en turnhal, sportpark en petanquehal) 80 verschillende activiteiten aan en organiseren leuke arrangementen voor scholen, groepen en bedrijven. Ook onderwijsinstellingen als de Politieacademie en het SUMMA college komen het sportcomplex versterken. Daarnaast vestigen zich een innosportlab voor de breedtesport, een speelparadijs, kinderopvang, een dansschool en een sportpoli op het grondgebied van Sportcomplex Eindhoven-Noord.

Biomassacentrale

In het ir. Ottenbad wordt sinds 2011 groene energie opgewekt in een speciale biomassacentrale. Door verbranding van versnipperd afvalhout uit de Eindhovense plantsoenen wekt de centrale elektriciteit op. Wat overblijft is warmte, die wordt terug geleverd aan het zwembad en ook aan de naastgelegen tennishal. Dit zorgt voor een CO2 neutraal kringloopproces. 

Andere technologische ontwikkelingen

Je ziet het, ook bij de bouw van installaties staat Eindhoven voorop in technologie. Naast bovenstaande ontwikkelingen zijn er nog andere duurzame maatregelen genomen. Je kunt dan denken aan het hergebruiken van de afvoerlucht van de zwemruimten, het energiezuinig afstellen van de circulatiepompen in het zwembad, het aanbrengen van licht/aanwezigheidsschakelaars en het terugwinnen van warmte en energie.