Nog meer Unieke Zwemmers door nieuwe tillift

In ir. Ottenbad is onlangs een nieuwe tillift geplaatst bij het Instructiebad. Daar is met name zwemvereniging de Eindhovense Watervrienden erg blij mee: “Elke dinsdag bieden we Uniek Zwemmen aan voor mensen die een beperking ervaren. Bewegen is voor deze doelgroep erg belangrijk. Met de nieuwe tillift kunnen nog meer mensen meedoen in het Ottenbad.”

Nederlanders zijn kampioenen in zitten: een groot gedeelte van onze dag brengen we zittend door. Bij mensen die een beperking ervaren, is dat gedeelte vaak nog groter. Daarom is het voor deze groep net zo belangrijk om te sporten en te bewegen. Naast een positief effect op de gezondheid en de kwaliteit van leven, zorgt het sporten ook voor het verleggen van grenzen en een verhoogd zelfvertrouwen. Daarbij voorkomt het dat ze in een sociaal isolement raken. Sinds 2021 bieden de Eindhovense Watervrienden Uniek Zwemmen aan. Elke dinsdagavond kunnen mensen, die een beperking ervaren, zwemmen in het Ottenbad van 19.00 tot 20.00 uur. Veel deelnemers gaan dan met behulp van de mobiele tillift het water in.

Niet langer teleurstellen

Jeroen van der Meulen van de Eindhovense Watervrienden: “De tilhoogte en het maximale draagvermogen van de oorspronkelijke lift was beperkt. Dat zorgde ervoor dat we regelmatig deelnemers voor Uniek Zwemmen moesten teleurstellen. Dat terwijl we vinden dat zwemmen voor iedereen is.” In gesprek met de gemeente bleek dat er vanuit het Lokaal Sportakkoord Eindhoven financiële ruimte was voor een nieuwe tillift. “Om nog meer mensen te kunnen laten zwemmen, hebben we gekozen voor een vaste tillift. Een lift die hoger tilt en ook meer draagvermogen heeft. Zo kunnen we ervoor zorgen dat nog meer mensen in beweging kunnen komen”, vertelt Mark van Ginneken, accountmanager Eindhoven Sport. Hier zijn niet alleen de Eindhovense Watervrienden blij mee. Ook hun leden, zoals zwemmer Ajay: “Met de nieuwe lift kan ik makkelijker de lucht in en met veel plezier in het water!”

Vragen of ideeën

Heb je ideeën om sporten in Eindhoven nog toegankelijker te maken? Neem contact op met accountmanager Mark van Ginneken via m.van.ginneken@eindhoven.nl. Geïnteresseerd in Uniek Zwemmen? Neem contact op met de Eindhovense Watervrienden via uniekzwemmen@eindhovense-watervrienden.nl of 0499-460450 (in de avond).

Man die met de tillift in het zwembad wordt gehesen