Samen veilig sporten

Als gemeente Eindhoven staan we voor een inclusieve sport. Dat betekent dat iedereen mag meedoen en welkom is. Diversiteit, waarbij iedereen met passie voor sport zichzelf mag zijn, maakt de sport mooi.

Discrimineren en pesten horen daar niet bij. De andere persoon kan zich vaak niet verdedigen tegen dit gedrag. Pestgedrag kan heel duidelijk zijn, bijvoorbeeld als iemand specifiek wordt buitengesloten of beledigd, maar het kan ook heel subtiel zijn. Een keer je materiaal in de prullenbak terugvinden kan grappig zijn, maar iedere week alles uit de prullenbak moeten halen, is niet meer leuk.

Een relatief nieuwe manier van pesten is het online pesten, zoals op sociale media. Denk bijvoorbeeld aan iemand die wordt uitgesloten van WhatsApp-groepen of die ongewenst seksueel getinte foto's krijgt toegestuurd. Pesten in teams heeft vaak ook te maken met groepsdynamiek. Pesten, discriminatie en/of belediging wordt bedreigen als de andere persoon er bang van wordt en er dus een gevoel van onveiligheid ontstaat.

Praat erover

Het is op de eerste plaats een taak van de trainers en begeleiders van de sporters om de signalen van dit gedrag te herkennen. Ervaar je zelf een onveilige situatie of zie je het om je heen gebeuren? Dan is het goed om er met iemand over te gaan praten. Je eerste aanspreekpunt bij een sportvereniging is je trainer en/of teamleider. Daarnaast is er vaak een vertrouwenscontactpersoon binnen de vereniging waar je mee kunt praten. Deze persoon is bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is, en kiest geen kant bij incidenten. De gegevens van de vertrouwenscontactpersoon vind je op de website van de sportvereniging.

Centrum Veilige Sport Nederland

Je kunt ook veilig en anoniem 24 uur per dag per mail terecht bij Centrum Veilige Sport Nederland:

 

Sportregisseur

Naast het onveilig voelen kunnen er ook andere zaken spelen op jouw vereniging waar je graag en keer over wilt praten. Voor vragen over de campagne veilig sportklimaat in Eindhoven kun je terecht bij sportregisseur Eva Lindeman. Zij is telefonisch te bereiken op 06 34 26 78 05 en via e-mail op eva.lindeman@eindhoven.nl.