Veilig sportklimaat

Sporters hebben recht op een positief en pedagogisch sportklimaat. Als sportorganisatie ben je verantwoordelijk hiervoor zorg te dragen. Maar wat houdt dit precies in? Wat moet je doen en van welke hulp kun je gebruik van maken? Misschien heb je alles op orde of ligt hier voor jullie nog een opgave. Eindhoven Sport vind het belangrijk dat sport voor iedereen toegankelijk en veilig is. Daarom willen wij een positieve impuls geven door sportaanbieders extra te ondersteunen op de thema’s VOG, Vertrouwenscontactpersoon, trainersbegeleiding, omgaan met diversiteit en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. 

De vier basiseisen

NOC*NSF, de sportbonden, de VSG en gemeenten hebben samen de 4 basiseisen voor sociale veiligheid in de sportsector ontwikkeld: de 4 V's. Deze zijn vertaald naar een Eindhovens actieplan.

Vanaf 1 januari 2024 gelden de vier basiseisen voor alle gemeenten in Nederland. In Eindhoven wordt een overbruggingsperiode aangehouden tot 1 augustus 2026. Vanaf dan moeten alle Eindhovense sportclubs voldoen aan de 4 V’s in de vorm van een sociaal preventiebeleid. Ook worden deze basiseisen opgenomen in de subsidie-, huur- en dienstverleningsvoorwaarden van gemeente Eindhoven. Ook voor commerciële sport- en beweegaanbieders die op eigen initiatief aan de slag willen met de 4 V's is een (beperkt) dienstverleningsaanbod beschikbaar. Neem gerust contact op om de mogelijkheden door te nemen. 

Overige thema's

Voorbeelden van trainingen en hulpmiddelen

Vragen of hulp nodig?

Eva Lindeman is onze Sportregisseur Veilig Sportklimaat. Zij helpt je graag verder met vragen over de bovenstaande thema's of het aanmelden voor aanbod. Ook kan zij ondersteunen bij het opstellen van plannen, het zoeken van een nieuwe vertrouwenscontactpersoon of het opstellen van nieuw beleid met de focus op veiligheid van leden. Stuur een mail naar: eva.lindeman@eindhoven.nl of bel naar 040-238 88 66. Kijk ook eens op de pagina van trainingen en bijeenkomsten.

Vertrouwenscontactpersoon

Jeugd over grensoverschrijdend gedrag

Clubkadercoaches