Preventiebeleid grensoverschrijdend gedrag: van pen tot implementatie

Een veilige omgeving is belangrijk voor iedereen. Dus ook op de sportclub. Maar wie is daar verantwoordelijk voor? Wat doe je als het onveilig blijkt te zijn? En hoe zorg je ervoor dat veilig blijft? Het begint met praten over en het maken van een preventiebeleid dat gericht is op sociale veiligheid.

Preventiebeleid geeft duidelijkheid

Begin 2023 zette Eindhoven Sport samen met Eindhoven Doet en Sesam academie een enquête uit onder Eindhovense verenigingen. Deze bracht de behoefte bij verenigingen rondom preventiebeleid voor grensoverschrijdend gedrag in kaart. Inmiddels hebben we twee groepen met verschillende verenigingen begeleid die aan de slag wilden gaan met het preventiebeleid voor hun club. Nicole en Wendy volgden deze bijeenkomst in hun rol als vertrouwenscontactpersoon bij tennisvereniging Meerhoven. “Na het volgen van de VCP opleiding was onze rol wat duidelijker en kwamen we er achter dat er op de club geen preventiebeleid was. Wij zien het als onze taak om hierin het voortouw te nemen zodat de sociale veiligheid goed wordt georganiseerd. Dat geeft iedereen een goed gevoel en vooral duidelijkheid.”  

Praktisch aan de slag

Tijdens de bijeenkomsten krijgen deelnemers tools aangereikt om beleid voor hun club te schrijven. Ook gaan ze aan de slag met de implementatie hiervan. “We hebben tijdens deze weken al een mooi begin gemaakt met het uitwerken van onze ideeën. De cursus is goed opgebouwd en doordat je huiswerk hebt in de tussenliggende weken is dat een prettige stok achter de deur om er ook echt mee aan de slag te gaan.” Het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemende verenigingen vonden Nicole en Wendy heel waardevol. “We hebben veel goede tips en tricks meegekregen waarmee we aan de slag kunnen. Die nemen we graag mee terug naar de club!”

Jouw club aan zet

Ook in 2024 kun je met jouw club aan de slag met preventiebeleid gericht op sociale veiligheid. Houd onze trainingen in de gaten voor nieuwe data of stel je vraag aan sportregisseur Eva Lindeman. Zij is bij Eindhoven Sport het aanspreekpunt voor alles rondom een veilig sportklimaat. Je kunt haar telefonisch bereiken via 06 34 26 78 05 of stuur een e-mail naar eva.lindeman@eindhoven.nl