Duurzaam sporten in Eindhoven

Sporten en duurzaamheid zijn twee begrippen die vaak goed samen gaan. Ook in Eindhoven. Niet alleen het sporten zelf is duurzaam, ook de gebouwen, faciliteiten en verenigingen zijn volop bezig met het thema duurzaamheid. De opvallendste duurzame sportoplossingen uit Eindhoven op een rij:

Zonnepanelen sportaccommodaties

Er liggen 2700 zonnepanelen op de turnhal, de tennishal bij sportcomplex Eindhoven-Noord en op het dak van zwembad ir. Ottenbad.

Bio-energiecentrale ir. Ottenbad

Het ir. Ottenbad heeft een bio-energiecentrale die werkt op snoeihout uit de regio Eindhoven. Deze centrale levert warmte aan het zwembad. In de zomer staat hij uit, omdat er dan weinig behoefte is aan warmte in het bad.

Sporthal Genderbeemd

Ook Sporthal Genderbeemd draait op duurzame energie. 

Slimme energiemeters sportverenigingen

Alle sportverenigingen in Eindhoven hebben sinds 2015 een eigen slimme energiemeter. Hiermee kunnen verenigingen online hun verbruik bijhouden, en krijgen ze tips om meer te besparen.

Warmte Koude Opslag Sportpark Strijp

Sportpark Strijp beschikt over een eigen Warmte Koude Opslag. Hiermee wordt energie in de vorm van warmte of koude opgeslagen in de bodem, waarmee later de gebouwen verwarmd of verkoeld kunnen worden.

Duurzaam energiesysteem Fontys Sport en Bewegen

Met zonnecellen geïntegreerd in de dakbedekking van de sportzalen wordt de elektriciteit van het gebouw geleverd. Zonnecollectoren in op de overige daken verwarmen het water in het gebouw.

Hergebruik afvalwater Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep

Nee, het water waar je in zwemt is geen afvalwater. Dit water wordt namelijk gebruikt bij het doorspoelen van de toiletten!

nonfill kunstgrasvelden bij sportpark op noord

De kunstgrasvelden zijn gemaakt van verschillende garens die het gebruikelijke invulmateriaal vervangen. Zo komt er geen zand of rubber meer in het milieu terecht. Ook is het ene veld te recyclen naar een ander eindproduct en is het andere veld zelfs te recyclen naar een nieuw kunstgrasveld. Dat maakt de velden duurzaam én milieuvriendelijk. Het brengt de circulariteit van kunstgrasvelden naar een heel ander level.