Chat met ons

“Dan gebeurt het in jouw club”

Na al die jaren raakt het haar nog steeds als ze erover praat. Als voorzitter van Beachvolley Eindhoven maakte Joke Beem mee dat een trainer voor ontucht met een 15-jarig meisje werd veroordeeld. Dat was in 2017. Joke weet nog goed hoe geschokt ze was dat zoiets binnen ‘haar vereniging’ kon gebeuren.

Wat er precies is gebeurd, weet Joke niet. Dat wil ze graag zo houden. “Dat was een zaak van de politie. Voor mij was het belangrijk er te zijn voor de mensen die dat nodig hadden.” Haar jarenlange ervaring bij de politie, onder meer als baliemedewerkster, maakt dat ze weet dat ontucht bij kinderen voorkomt. “Je leest er verslagen over, maar die kennis houd je voor je. Die deel je niet met kennissen en familie. Die situaties stonden toch verder van mij af,” kijkt Joke terug.

Door merg en been

“Maar dan gebeurt het binnen ‘jouw club’. En ik weet; het gebeurt overal, in elke sportvereniging zijn er situaties in kleedkamers en bij douches. Je denkt; zoiets gebeurt toch niet bij ons. Maar het gebeurde en dat dat zo was, ging door merg en been.” Er werd met ouders gepraat, de trainer werd per direct weggestuurd. Beem ging mee naar de zittingen in de rechtbank om haar gezicht te laten zien. Net als haar mede bestuursleden. De eerste paar maanden, na het incident, zat Joke hoog in haar emotie. Gelukkig kreeg ze hulp vanuit de Nederlandse Volleybalbond (NEVOBO). Met een vertrouwenspersoon van de bond praatte ze over het voorval. Ook ging de vertrouwenspersoon mee naar de zittingen en veroordeling in de rechtbank en ondersteunde ze bij de landelijke en lokale media die van alles wilden weten.

Alerter en bewuster

Ook kwamen er maatregelen binnen de vereniging, zoals een vertrouwenspersoon, gedragsregels en VOG’s voor alle vrijwilligers. Het heeft de vereniging alerter en bewuster gemaakt, zegt Beem. “Als nu een kind naar het toilet moet, gaat een begeleider nooit alleen mee.” In elke bestuursvergadering vraagt ze aan haar medebestuursleden of er nog iets is wat aandacht nodig heeft en of de vertrouwenspersoon nog meldingen heeft gekregen.

Behoedzaam

Door de jaren heen zijn spelers en trainers gekomen en gegaan. “Het speelt niet meer binnen de club. Er is vertrouwen.” Bij de personen die het is overkomen, gaat het waarschijnlijk nooit weg, zegt Beem. “Ik vergelijk het een beetje met uit de kast komen. Dat is natuurlijk iets heel anders, maar ook een verhaal dat in jezelf kan zitten. Iets dat je niet durft te vertellen, omdat het onveilig is of voelt. Maar beiden kunnen erg wringen bij iemand. Het is belangrijk om voor een sfeer te zorgen die veilig is en waar je gewoon jezelf kan zijn.” Wat ze anderen wil meegeven die zo’n situatie meemaken, is; ben behoedzaam. Het is belangrijk om niet te snel te oordelen. Doe een stapje terug en weet dat je altijd later nog iets kunt zeggen.

Veilig sportklimaat in Eindhoven

Wil jouw vereniging ook bijdragen aan een veilig sportklimaat in Eindhoven? Verenigingen kunnen rekenen op onze steun. We organiseren webinars, bijeenkomsten en activiteiten. Ook kunnen we ondersteunen bij het aanvragen van een VOG voor jeugdtrainers. Meer weten? Kijk op www.eindhovensport.nl/veilig-sportklimaat en doe mee.