Willem gaat voor goud bij Kings of Archery

“Ik speelde voetbal bij de plaatselijk club. Dat was leuk, maar ik wilde meer! Ik voelde dat ik meer uitdaging nodig had en een topprestatie wilde neerzetten.” De 23-jarige Willem Bakker uit Waalre is het aan woord. Hij neemt voor de vijfde keer deel aan de JVD open: Kings of Archery en zet in op goud. Op 11 en 12 november vindt dit grootste handboogevenement van Europa weer plaats in Indoor-Sportcentrum Eindhoven.  

Tijdens een outdoor les op de middelbare school maakte Willem kennis met handboogschieten. Dat vond hij zo leuk dat hij een aantal proeflessen volgde bij handboogvereniging De Vriendschap in Waalre. Met geleend materiaal van de vereniging ontdekte hij dat deze sport hem goed lag. Zo werd al snel de stap gemaakt naar een eigen boog en andere benodigd materiaal om beter te worden in de sport. Met veel inzet en toewijding, bleef hij trainen. Het resultaat mag er zijn: Willem behaalde meerdere podiumplaatsen waaronder de eerste plek bij het Europees Kampioenschap Veld in Italië afgelopen september.   

Gefocust op het doel 

Voor wie denkt dat handboogschieten ‘appeltje eitje’ is, heeft het mis. Willem traint gemiddeld 25 uur per week naast zijn werk. “Ik train voortdurend mijn schietconditie. Handboogschieten is naast het fysieke, ook een mentale uitdaging. Je moet je geduld bewaren, omgaan met druk en vooral focus houden op je doel. Om goed in mijn vel te zitten en blessures te voorkomen, train ik een aantal uur in de sportschool. Of neem ik juist rust om mijn lichaam te laten herstellen. Samen met mijn trainer maak ik een programma om mezelf te blijven ontwikkelen.” De afgelopen jaren is er veel geïnnoveerd in de handboogsport. Met data en slimme gadgets kunnen boogschutters effectiever leren schieten voor nog betere prestaties. Toch maakt Willem daar weinig gebruik van. “Ik vertrouw op mijn eigen inzicht, ervaring en de mensen om mij heen.” 

900 schutters uit heel Europa

Zaterdag 11 en zondag 12 september komen 900 schutters naar het Indoor-Sportcentrum voor Europa’s grootste handboogevenement: JVD open: Kings of Archery. Willem is één van de schutters die deelneemt. “Ik vind het een mooi toernooi. Het is altijd goed georganiseerd, veel show en spanning. Er doen ontzettend veel schutters aan mee, heel Europa komt hiernaartoe. Als je kennis wil maken met de sport, is dit echt een aanrader. Vorig jaar haalde ik ook de finales maar dit jaar ga ik voor goud!” 

Het toernooi JVD open: Kings of Archery is gratis toegankelijk voor publiek. Laat je verrassen door de sport, de spectaculaire finales, de spanning en moedig Willem aan om goud op zijn naam te schrijven.