Duurzaam sporten in Eindhoven

Sporten en duurzaamheid zijn twee begrippen die vaak goed samen gaan. Ook in Eindhoven. Niet alleen het sporten zelf is duurzaam, ook de gebouwen, faciliteiten en verenigingen zijn volop bezig met het thema duurzaamheid. De opvallendste duurzame sportoplossingen uit Eindhoven op een rij:

Bio-energiecentrale Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep

Het bekendste zwembad van Eindhoven haalt energie uit een eigen bio-energiecentrale werkend op dierlijke bio-olie. Naast de eigen elektriciteit- en warmtebehoefte wordt een groot deel van de groen opgewekte energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, waarmee meer dan 4.000 huishoudens van stroom worden voorzien!

Bio-energiecentrale ir. Ottenbad

Ook het ir. Ottenbad heeft een bio-energiecentrale die werkt op snoeihout uit de regio Eindhoven. Deze centrale levert warmte aan het zwembad. In de zomer staat hij uit, omdat er dan weinig behoefte is aan warmte in het bad.

Zonnepanelen Ir. Ottenbad

Het dak van ir. Ottenbad ligt sinds de zomer van 2018 vol met zonnepanelen. Deze zonnepanelen wekken evenveel energie op als het jaarverbruik van 45 huishoudens. 

Sporthal Genderbeemd

Ook Sporthal Genderbeemd draait op duurzame energie. 

Afdekken buitenbad Ir. Ottenbad

Door het afdekken van het buitenbad in de periodes dat er niet gezwommen wordt kan energieverlies worden gereduceerd. 

Slimme energiemeters sportverenigingen

Alle sportverenigingen in Eindhoven hebben sinds 2015 een eigen slimme energiemeter. Hiermee kunnen verenigingen online hun verbruik bijhouden, en krijgen ze tips om meer te besparen.

IJsdiktebeheersing IJssportcentrum Eindhoven 

Door de dikte van het ijs terug te schroeven van 4 cm naar 3 cm bespaart IJssportcentrum Eindhoven jaarlijks meer dan 200.000 kilowattuur aan energie. Dit is vergelijkbaar met de energiebehoefte van 60 huishoudens in een jaar!

Warmte Koude Opslag Sportpark Strijp

Sportpartk Strijp beschikt over een eigen Warmte Koude Opslag. Hiermee wordt energie in de vorm van warmte of koude opgeslagen in de bodem, waarmee later de gebouwen verwarmd of verkoeld kunnen worden.

Duurzaam energiesysteem Fontys Sporthogeschool

Met zonnecellen geïntegreerd in de dakbedekking van de sportzalen wordt de elektriciteit van het gebouw geleverd. Zonnecollectoren in op de overige daken verwarmen het water in het gebouw.

Hergebruik afvalwater Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep

Nee, het water waar je in zwemt is geen afvalwater. Dit water wordt namelijk gebruikt bij het doorspoelen van de toiletten!