A, B, C: Aanleren, beter maken, compleet maken

In een waterrijk land als Nederland, is het voor kinderen erg belangrijk om te leren zwemmen. Een onvoldoende zwemvaardigheid is namelijk in veel gevallen de oorzaak van ongevallen in het water. Maar wanneer kan een kind goed genoeg zwemmen? We vroegen het Patrick Adelaars, accommodatiemanager van de Eindhovense zwembaden. Adelaars: “Met diploma A, B en C is een kind zwemveilig. Wij zeggen altijd:  A staat voor aanleren, B voor beter maken en C voor compleet maken.”

Maar wat kan een kind nu bij welk diploma? Hieronder een samenvatting per diploma.

Diploma A

Bij het diploma A gaat het voornamelijk om het leren drijven en het aanleren van de diverse zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl). Ook moeten kinderen bij diploma A door een gat zwemmen op 3 meter afstand van de kant en leren ze boven water te blijven door te watertrappelen. Zwemmen met kleding is eveneens een belangrijk onderdeel bij diploma A, zij het hier met zomerse kleding met korte mouwen (shirt of hemd) en een korte broek of rokje / jurkje en schoenen.

Bekijk de video van diploma A

Diploma B

Bij het diploma B worden de diverse zwemslagen verder verbeterd en de afstanden worden vergroot. Kinderen leren om met kleding onder een vlot door te zwemmen en ze leren duiken (dit is bij het diploma A nog niet verplicht) en draaien in het water. Ook moeten ze wederom onder water zwemmen door een gat, alleen wat verder, op 6 meter afstand. De kleding eisen voor het diploma B zijn wat zwaarder, een lange broek of rok met een shirt of blouse met lange mouwen. Een jurk met lange mouwen mag ook. Daarbij moeten ook nog schoenen gedragen worden.

Bekijk de video van diploma B

Diploma C

Na het zwemdiploma C zijn kinderen zwemveilig. De zwemslagen worden ‘compleet gemaakt’ bij dit diploma. De afstanden van de schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl worden wederom groter en kinderen leren om een hoekduik en een koprol in het water te maken. Ook leren ze om te wrikken, een manier van drijven / voortbewegen waarvoor minimale inspanning nodig is en moeten ze door een gat zwemmen op 9 meter afstand. Bij het diploma C moet naast de kleding van diploma B nog een windjack gedragen worden.

Bekijk de video van diploma C