Nieuwe zwembaden

Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep wordt uitgebreid met nieuwe zwembaden. Er komt een nieuw Recreatiebad, Peuter- en kleuterbad, 25-meterbad, Instructiebad én Sportbad (50 meter). Wist je dat de Tongelreep met deze uitbreiding gaat behoren tot een van de grootste zwembaden van Europa? Op deze pagina vind je een overzicht van de (blijvende) huidige baden en nieuwe baden met bijbehorende faciliteiten.

Nieuwe baden

Recreatiebad

Het bad waarvan we lang op de terugkomst hebben gewacht: het Recreatiebad. Het bad beschikt over een familieglijbaan, grote glijbaan en wildwaterbaan. Alles om je een middag lang te vermaken! Er komt geen recreatief buitenbad, maar wel een ligweide met een spraypark.

Peuter- en kleuterbad

Naast het Recreatiebad is er nog een bad voor de allerkleinsten. Het bad is 20 tot 40 centimeter diep en beschikt over drie kleine glijbaantjes. Ook zijn er recreatieve elementen zoals spuitfonteintjes aanwezig in het bad. Veel plonsplezier gegarandeerd!

Recreatiebad impressie nieuwe Tongelreep

25-meterbad

In het nieuwe 25-meterbad zullen vooral veel zwemlessen en -trainingen worden gegeven. Ook kan het bad worden ingezet voor recreatief zwemmen als het heel erg druk is. Het speciale aan dit zwembad is dat het halve bad is voorzien van een beweegbare bodem. Zo kan de waterdiepte worden aangepast naar de geschikte hoogte voor de desbetreffende les of training.  

25-meterbad sfeerimpressie Tongelreep

Instructiebad

Het nieuwe Instructiebad heeft een volledig beweegbare bodem waarmee de waterdiepte kan worden aangepast. Met zijn maximum van twee meter diep is het bad geschikt voor zwemlessen, ouder-en-kind-zwemmen, zwemmen voor mensen met een beperking, therapeutisch zwemmen en bewegingslessen. Het bad kan ook worden ingezet voor recreatief zwemmen bij grote drukte.

Instructiebad sfeerimpressie Tongelreep

Sportbad

Het nieuwe Sportbad is met zijn acht banen geschikt voor wedstrijdzwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen, baantjes zwemmen, zwemmen voor mensen met een beperking en andere wateractiviteiten. Het bad is 50 meter lang en 20 meter breed en beperkt toegankelijk voor publiek.

Sportbad sfeerimpressie Tongelreep

huidige baden

50-meterbad (zwemstadion)

Het 50-meter wedstrijdbad is gelegen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Het beschikt over maar liefst tien banen en is voorzien van speciale wedstrijdstartblokken. Het bad is geschikt voor wedstrijdzwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen en baantjes zwemmen. Het 50-meterbad is drie meter diep en beschikt over een tribune met plaats voor 3.000 toeschouwers. Om die reden vinden zwemevenementen vaak in dit bad plaats.

50-meterbad zwemstadion

Springbad (zwemstadion)

Het Springbad is, de naam zegt het al, speciaal geschikt voor de zwemsporten schoon- en synchroonspringen. Nationale en internationale evenementen vinden hier plaats. Het bad is 25 meter lang en beschikt over acht banen en een duiktoren. De maximale diepte van het springbad is vijf meter. Ook bij het Springbad is een tribune aanwezig.

Springbad Tongelreep

Trainingsbad (zwemstadion)

Het vierbaans trainingsbassin is 50 meter lang en bevat de laatste technieken om zwemtoppers zo optimaal mogelijk te laten presteren. Zo is het bad onder andere uitgevoerd met een Vision Training System (uniek in Europa) waarmee video-analyses gemaakt kunnen worden van de zwemmers. Ook bevat het bad een soort windtunnel op de twee meter diepe bodem waarmee gezocht kan worden naar de optimale zwemhouding.

Trainingsbad Tongelreep