“Het fijn is als je iemand hebt die ervoor zorgt dat je uit je comfortzone stapt”

2,5 jaar geleden is bij Eindhoven Sport het Beweegmaatjesproject opgezet. Sinds die tijd zijn er achttien matches gemaakt. Één van die matches is die tussen Eva en beweegmaatje Miranda. Hun verhaal lees je hieronder

Dat Eva en beweegmaatje Miranda elkaar vonden, leek zo te moeten zijn. De vrouwen meldden zich op hetzelfde moment aan voor het beweegmaatjesproject en het klikte meteen tussen de twee. Eva: “Miranda komt over als heel open en toegankelijk. Dit maakte het kennismakingsgesprek en de keuze die daaruit voortvloeide heel gemakkelijk voor mij.” Ook Miranda hield een positief gevoel over aan de ontmoeting: “Op weg naar huis dacht ik al: dit gaat helemaal goedkomen.”

Beweegmaatjes Eindhoven Sport

Lopen en kletsen

Al snel gingen de dames één keer per week samen wandelen. De eerste keer liepen ze, zonder het in de gaten te hebben, al meteen een uur. Voor Eva was het fijn om een herkenbare route te lopen, dus herhaalden ze een paar keer hetzelfde rondje. Eva: “Het fijne van een beweegmaatje is dat dat oké is. Miranda wist wat er speelde en onze match is heel zorgvuldig gemaakt.” Miranda: “Voor mij was het prima om hetzelfde rondje te lopen. Ik kende de omgeving niet, dus alles was nieuw voor mij. Bovendien ging het heel soepel. We kletsten over van alles en nog wat. Als snel kwamen we erachter dat we veel gemeen hebben. Zo hebben we allebei veel gereisd en houden we beiden van dieren.”

Kleine wereld

Eva is blij dat ze een beweegmaatje heeft aangevraagd. “Drie jaar geleden kwam ik thuis te zitten met PTSS klachten. Door COVID-19 kon er geen behandeling starten en toen kreeg ik er angstklachten bij. Dit zorgde ervoor dat ik de afgelopen drie jaar alleen de muren van mijn huis heb gezien. Je wereld wordt klein, je verliest je baan, je verliest alles. Ik kan nu tijdelijk dingen niet zo goed alleen. Dan is het fijn als je iemand hebt die ervoor zorgt dat je uit je comfortzone stapt. Een persoon die wel met twee benen in de maatschappij staat. Alleen bleef ik in cirkeltjes draaien.” Miranda: “Het levert mij ook wat op om beweegmaatje te zijn, anders zou ik het niet doen. Ik haal er heel veel voldoening uit en het is onwijs gezellig.”  

De keuze maken

Eva deelt haar verhaal gemakkelijk met haar beweegmaatje en vindt dat ook erg belangrijk. “Ik heb zelf niet gekozen voor PTSS- en angstklachten, maar ik vind het wel zo eerlijk om hier open over te zijn. Dan weet de ander wat het is en kan zij ook een keuze maken op basis van de realiteit. Je ontmoet elkaar op verschillende momenten, in verschillende stemmingen. De ene keer is dat ontspannen, de andere keer gespannen. Ik kan wel zeggen: we gaan wandelen en ik doe net of er niets aan de hand is. Maar stel dat ik in paniek raak, daar je wel mee om kunnen en willen gaan. Vrijwillig wil niet zeggen dat je alles maar moet incasseren. Vrijwilliger zijn is een keuze die de andere steeds weer mag maken. Er kan van alles gebeuren in je leven, waardoor je het even niet kan hebben of niet meer wilt. En dat is ook oké.”

Inspirerend

Hier haakt Miranda graag op in: “Ik maak me niet zo snel druk, ik haak niet zo snel af. Als beweegmaatje is het belangrijk dat je je openstelt voor een ander. Gewoon gaan en kijken wat er gebeurt. Je moet elkaar echt een kans geven. Misschien de ander net iets meer dan jezelf, omdat je jezelf natuurlijk goed kent.” Tot slot heeft Eva heeft nog een tip voor iedereen die op zoek is naar een beweegmaatje. “Vraag er één aan en ervaar het! Er wordt iets nieuws toegevoegd aan je leven. Het is inspirerend om iemand te ontmoeten en leren kennen. Ik heb elke week zin om te wandelen en ik ga nu ook sneller zelf een stukje lopen.”

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. De echte naam van Eva en Miranda is bekend bij Eindhoven Sport.

Maatje040 neemt beweegmaatjesproject over

Het is tijd om het project een stap verder te brengen, dit in samenwerking met Maatje040. Per oktober 2022 hebben ze dit project overgenomen. Zij bieden maatjes een basiscursus, intervisies, thema-avonden en gezellige uitjes. Daarnaast volgen zij de maatjeskoppels en hebben ze professionele coördinatoren die klaarstaan voor vrijwilligers en hulpvragers. Een mooie ontwikkeling voor zowel de maatjes als de hulpvragers dus. Eindhoven Sport blijft nauw betrokken bij het vinden van de juiste sportmogelijkheden voor de hulpvragers.

Maatje vinden of worden?

Heb je behoefte aan een SportMaatje of wil je graag SportMaatje worden? Meld je dan aan bij Maatje040 via Minke Ypma: 06 30 48 38 01, minkeypma@maatje040.nl. Ook kun je contact opnemen met haar collega Niki van der Kruis: 06 30 48 47 29, nikivanderkruis@maatje040.nl.