Iedereen mag zichzelf zijn in sport

Iedereen mag zijn wie hij of zij is. Dat staat centraal in de Tai Chi en Qigong lessen van Els Roemer. Ze geeft al 9 jaar les in deze sporten en dat doet ze onder andere in Eindhoven, Nuenen, Leende en Heeze. Maar hoe creëer je een sportomgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn en durven af te wijken? Sportregisseur Eva Lindeman ging hierover in gesprek met Els en nam deel aan haar Tai Chi les om dit zelf te ondervinden.

Jezelf niet aan een ander meten

Er zijn verschillende redenen waarom mensen aan Tai Chi en Qigong beginnen. Denk aan lichamelijke en/of fysieke klachten, omdat het helpt met ‘ontprikkelen’ of om een bepaalde ontspanning en bewustwording te ervaren. Ieder heeft er op een eigen manier baat bij. Belangrijk hierbij is een goede en veilige sfeer in de groep. Els Roemer: “Dat is waar ik in mijn lessen naar streef. Dat er geen competitie is, maar eigenheid. Iedereen mag zijn wie die is en presteert op eigen niveau. Je gaat jezelf niet aan een ander meten, maar haalt profijt uit de les.”. Eva merkt dit tijdens het meedoen aan de les: “Er wordt niet gelet op elkaars verschillen in leeftijd, niveau en bewegingsmogelijkheden. Door de combinatie van de rustige muziek en de sfeer in de groep voelt het heel toegankelijk en veilig.”

Durven af te wijken

Iedereen is welkom in de lessen van Els. Het maakt niet uit wat je achtergrond, gender, leeftijd, cultuur of geaardheid is. Ook voor mensen met een handicap zijn de lessen geschikt. Els vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen: “Ik heb een groep lesgegeven waar mensen met een handicap aan deelnamen en zij werden ook geaccepteerd door de groep. Soms moet je even met een groep ergens doorheen, omdat ze anders een drempel voelen. De meeste mensen willen alleen niet afwijkend zijn, maar dit stimuleer ik juist.” Els geeft aan dat ze blij is met mensen die afwijkend zijn van de groep. Ze noemt hen een verrijking voor de groep: “Ze laten zien dat je kan zijn wie je bent en geven anderen het gevoel dat ze het meer op hun eigen niveau mogen doen”. Ook vindt Els het mooi om te zien hoe open mensen naar elkaar zijn in de groep en bij elkaar stimuleren dat ze anders mogen zijn. En merkt ze vooroordelen of spanningen binnen de groep? Dan gaat ze hierover in gesprek en stelt ze zich vragend op om te ontdekken waar de weerstand vandaan komt.

Hulp bij inclusief en divers beleid

Eva vindt Els een goed voorbeeld voor andere sportaanbieders op het gebied van inclusiviteit en diversiteit. Ze stimuleert sportaanbieders om contact op te nemen met onze sportregisseurs als ze veranderingen willen doorvoeren in hun beleid, cultuur of lessen op het gebied van inclusie en diversiteit. Denk hierbij aan het anders organiseren van de aanmelding van nieuwe leden, zodat iedereen zich geholpen en welkom voelt vanaf het begin. Of aanpassingen aan de website die ervoor zorgen dat je meer inclusie en diversiteit uitstraalt als organisatie, zoals een vertaalknop of regenboog logo. Ook kan je via een sportregisseur cursussen en workshops aanvragen. Bijvoorbeeld de training: ‘Hoe geef je mensen met een beperking een fijne plek in de groep?’ Ieder gebied in Eindhoven heeft een eigen sportregisseur als aanspreekpunt. Bekijk welke sportregisseur jouw contactpersoon is.

Positief en inclusief sportklimaat

In het bestuursakkoord 2022-2026 van de gemeente Eindhoven is het thema ‘Inclusieve stad’ opgenomen. Op basis hiervan is beleid ontwikkeld dat mensen zichzelf mogen zijn met cultuur, sport en ontspanning voor iedereen binnen handbereik. De sport- en beweegvisie 2021-2025 sluit daarop aan. Eva: “Wij vinden het belangrijk dat iedere inwoner zich gehoord, gezien en erkend voelt. Respect voor elkaar en plezier in de sport staan hierin centraal, zodat steeds meer inwoners zich fit voelen en gezond zijn.”. De Pride Walk afgelopen 10 juni in Eindhoven maakt ook mooi zichtbaar dat sporten voor iedereen is. Ongeacht seksuele voorkeur, gender of geloof of fysieke beperking. Samen met alle sportaanbieders gaan we voor een positief en inclusief sportklimaat!